FPTR (Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc) este de acord cu fiscalizarea si impozitarea bacșișului , asa cum este prevazut in Proiectul Ordonanței Guvernului pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, precum și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
FPTR vine cu mai multe propuneri legate de acest aspect.
Proiectul de act normativ menționat anterior, sa fie trimis spre analiză și avizare Ministerului Turismului.
Angajatorii care dețin structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, pot înregistra un procent de maxim 8% din veniturile obținute din această activitate ca sume asimilate bacșișului si vor fi înregistrate în contabilitate.
Trebuie remarcat că în aceste condiții, angajatorii din turism își vor diminua profitul obținut, față de angajatorii care încasează bacșișul direct de la client.
Unitățile de alimentație publică sunt clasificate de Ministerul Turismului, în una din cele două categorii:
- unități de alimentație publică IMPUSE – obligatorii pentru categoria de clasificare a hotelului – și se adresează într-o proporție covârșitoare turiștilor cazați;
- unități de alimentație publică INDEPENDENTE;
Este de notorietate că, în unitățile de alimentație publică Independente și cele neclasificate de Ministerul Turismului, clienții lasă bacșiș, în funcție de calitatea serviciilor.
De asemenea, este știut că în unitățile care asigură cele cinci tipuri de cazare – cazare fără mic dejun, cazare cu mic dejun, cazare cu demipensiune, cazare cu pensiune completă si cazare cu all inclusive, clienții nu lasă bacșiș.
Propunerea urmărește obținerea unei echități între veniturile obținute la locul de muncă între:
- salariații care nu primesc bacșiș, respectiv cei care își desfășoară activitatea în unități de cazare care asigură și servicii de alimentație publică prin unitățile clasificate ca IMPUSE, la un tarif de cazare, unitar și prestabilit ; și
- salariații care lucrează in unități de alimentație publică neclasificate sau clasificate de Ministerul Turismului ca INDEPENDENTE, a căror venituri urmează a fi majorate cu 30-100% prin repartizarea bacșișului.
Conform FPTR nu există impact negativ pentru bugetul statului. Se obțin venituri suplimentare pentru bugetul statului de 10% prin impozitarea bacșișului propus.
Definiția bacșișului permite fiscalizarea la recepția hotelului a sumelor de bani oferite voluntar, de turiști la emiterea facturii.
De menționat că această factură include toate serviciile suplimentare, care au fost solicitate și de care turistul a beneficiat și pentru care au fost emise note de plată cont hotel, acestea fiind transmise în mod automat prin sistemul informațional in sistemul de gestiune al recepției – singurul loc unde se emite factura, pentru cele cinci tipuri de cazare, anterior prezentate.
Inclusiv pentru angajatorii care dețin unități de alimentație publică neclasificate sau clasificate, de Ministerul Turismului, ca Independente, FPTR propune ca bacșișul să poată fi menționat voluntar, în contractele de prestări servicii pe care aceștia le încheie cu clienții, anticipat datei de desfașurare a evenimentului.