La mijlocul anului 2021, femeile de afaceri dețineau o pondere importantă în rândul acționarilor sau asociaților firmelor active din Oltenia. În Dolj sunt cele mai multe femei de afaceri din toată Oltenia și în procentul cel mai mare din totalul persoanelor juridice.
Apetitul femeilor pentru afaceri este în creștere. Mai mult de o treime din firmele active din Oltenia au ca asociați sau acționari femei.
Statisticile date publicității de Oficiul Național al Registrului Comerțului arată că numărul persoanelor de sex feminin care dețin acțiuni sau părți sociale în firme active este din ce în ce mai mare. Ca procent din total afaceri, bărbații dețin supremația. Totuși, numărul de femei care figurează ca asociați sau acționari în documentele de înregistrare a firmelor nu este de neglijat.
GdS a analizat statisticile ONRC date publicității sub denumirea “Distribuția pe sexe a acționarilor/asociaților persoanelor juridice active la data de 30.06.2021”. Până la finele primei jumătăți a anului, la nivel național, 37,04% din firmele totale active erau conduse (în acte) de femei, iar în cifre absolute însumau 564.056 de persoane de sex feminin. De asemenea, 62,96% dintre acționarii firmelor active din România erau bărbați. În total, numărul de bărbați care figurează ca asociați sau acționari ajunsese la 958.739 de persoane.
În Oltenia, cele mai multe femei care au afaceri, în sensul că au calitatea de asociați sau acționari, sunt din Dolj.
Aproape 40% dintre firmele din Dolj au drept acționari persoane de sex feminin
Datele de la ONRC arată că în Dolj își desfășoară activitatea cele mai multe femei de afaceri din toată Oltenia. Ponderea femeilor în firmele active este cea mai mare dintre toate județele Olteniei. În Dolj sunt 16.051 de femei care dețin acțiuni sau părți sociale în firme active. Exprimat în procente, numărul de femei de afaceri din Dolj este peste media pe țară. Astfel, 39,72% dintre persoanele juridice active din Dolj au ca asociați sau acționari persoane de sex feminin. Media pe țară este de 37,04%.
Bărbații figurează în 60,28% dintre firmele doljene. În număr absolut, 24.360 de bărbați au acțiuni sau părți sociale în entitățile juridice din Dolj. În concluzie, dintre cele 40.411 persoane care dețin firme în Dolj, 16.051 sunt femei, iar 24.360 sunt bărbați.
Care ar fi explicația numărului de femei în afaceri în procent mai mare decât media pe țară? Este posibil ca femeile să aibă un apetit mai mare pentru afaceri și să aibă inițiative în a-și deschide un business al lor. De asemenea, există posibilitatea ca unele femei să fie propulsate în față (adică, în acte) de alte persoane care fie nu vor să se cunoască faptul că acele firme sunt conduse “din umbră” de alte persoane, fie din cauză că soții sau tații lor nu mai pot desfășura afaceri în condiții legale (pot avea interdicții, ca urmare a încălcării unor legi etc.).
Ce procente dețin femeile în afaceri, în restul Olteniei
În Gorj sunt 6.639 de femei care au afaceri, reprezentând 39,23% din totalul firmelor active din acel județ. 60,77% dintre asociați și acționari sunt bărbați. Numărul lor este de 10.283.
În Olt sunt 6.428 de femei implicate în firme, reprezentând 37,18% din totalul persoanelor care dețin participațiuni în societățile oltene. Bărbații dețin o pondere de 62,82% din total și sunt în număr de 17.288.
În Mehedinți sunt cele mai puține firme active. 3.711 femei dețin afaceri, reprezentând 37,42% din total. Bărbații dețin 62,58% din totalul asociaților și acționarilor din firmele active. Respectiv, 6.205 asociați sunt bărbați.
În Vâlcea sunt 6.674 de femei în afaceri active, reprezentând 37,13% din total. Bărbații dețin 62,87% din total și sunt în număr de 11.301.