Filmul românesc „Să nu ucizi” a început să fie difuzat în cinematografele din China, începând cu data de 11 noiembrie.
Au trecut 29 de ani de când ultimul film românesc, „Zestrea domniței Ralu”, a fost difuzat la nivel național în China, în 1992.
Pe de altă parte, în ultimii 10 ani, multe filme românești au fost prezentate cu ocazia unor festivaluri de film din orașe mari precum Beijing, Shanghai, Xi’an și altele.
Filmul „Să nu ucizi” este difuzat în cadrul Alianței Naționale a Cinematografelor Arthouse, care include 2.852 de cinematografe cu 3.423 de ecrane din 295 de orașe. Pelicula va fi proiectată cel puțin trei luni.
Din cauza pandemiei, cinematografele din unele zone ale Chinei au fost închise temporar, reluarea proiecțiilor fiind posibilă atunci când situația se va îmbunătăți.
Alianța are, de asemenea, grupuri de fani ai filmelor artistice în mai mult de 20 de orașe. De aceea, în timpul difuzării filmului, sunt organizate și schimburi de opinii cu experți din domeniul filmului și cercetători în problemele țărilor europene, pentru a-i ajuta pe fanii chinezi să înțeleagă mai bine caracteristicile creative ale filmului românesc și situația actuală din România.
În seara zilei de 14 noiembrie, după difuzarea filmului în sala SY International Cineplex din Beijing, regizorii filmului, Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru, au trimis un mesaj video în care le spun cinefililor chinezi cum s-a născut ideea acestei producții și au vorbit despre piața cinematografică din România.
Mesajul lor a fost difuzat după vizionarea filmului.
Cercetătorul chinez Wang Yao, profesor la Facultatea de Filmologie de pe lângă Academia de Film din Beijing, care și-a dedicat aproape 10 ani cercetării filmului românesc, a declarat că filmul continuă stilul vizual și tradiția de a se concentra asupra problemelor sociale ale „noului val românesc” care este popular în cinematografia internațională în ultimii ani.
Și publicul a fost încântat de film
„Mi-a plăcut foarte mult filmul, felicitări celor doi regizori români. Sunt curajoși. Românii sunt foarte inimoși.”
„Doctorul a izbucnit, revoltat, iar finalul filmului te pune pe gânduri. Este un film bun.”
„Calitatea artistică a filmului este foarte bună, fie că este vorba despre tensiunea emoțională care este devastatoare, fie că este vorba despre perspectiva rafinată a regizorului asupra naturii umane. Pentru că este un film românesc lansat public în China după mulți ani, merită vizionat pe marele ecran.”
„Finalul filmului este foarte interesant, poți înțelege că doctorul va continua să lupte, dar într-un alt mod, să colecteze dovezi mai convingătoare și când va deveni mai puternic va avea puterea să lupte cu cei corupți.”
„Există multe cadre lungi, mai ales scenele care urmăresc protagonistul din spate, luptând singur împotriva corupției de la nivel instituțional, luptându-se cu pereții și căutând soluții la problemele sociale din sistemul medical.”
„Nu mă așteptam ca această mică țară din Europa de Est să producă o astfel de producție uimitoare. Rezistența unui individ la regulile lumii este, până la urmă, ca și viermele care roade copacul. Scenele de la parchet sunt o reflectare a realității, de cele mai multe ori, oamenii nici măcar nu au șansa să spună adevărul a doua oară.”