Cei 27 miniștri europeni de Externe s-au reunit luni, 15 noiembrie, la Bruxelles pentru a discuta noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk, pe fondul prezenței miilor de migranți și refugiați din diverse țări ale lumii la frontiera Belarus cu Polonia. Scopul declarat: extinderea sancțiunilor impuse până acum Belarus ca urmare a severelor represiuni împotriva opozanților regimului lui Lukașenko, aflat la putere de 30 de ani. Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a declarat că miniștrii europeni de externe vor autoriza de data aceasta sancțiuni împotriva «tuturor celor care participă la traficul de migranți către Belarus», inclusiv companiile aeriene, agențiile de voiaj și funcționarii. Printre măsurile avute în vedere figurează și închiderea completă a frontierei, ”pentru a lipsi regimul de la Minsk de avantaje economice”. ”Lukașenko s-a înșelat”, a declarat Josep Borrell ziarului «Journal du Dimanche». ”A crezut că, ripostând în această manieră la sancțiuni, va frânge brațul UE și va obține anularea sancțiunilor. S-a produs însă contrariul”.
S-a obținut un cadru legal de combatere a migrației prin Belarus
Cei 27 miniştri europeni de Externe au aprobat luni cadrul legal de extindere a sancțiunilor împotriva persoanelor și a entităților care facilitează fluxul migrației prin Belarus. Detaliile referitoare la sancțiuni vor urma în curând. Înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, a precizat că vor urma sancțiuni direcționate spre 30 de indivizi şi mai multe entități care facilitează fluxul migrației. Se vor mai găsi pe această listă mai multe companii aeriene, ca Belavia și Turkish Airlines, și câteva agenții de călătorie. Aceasta va fi o extindere a sancțiunilor UE deja existente care vizează autoritățile de la Minsk și pe Alexandr Lukașenko în special, după alegerile de anul trecut considerate frauduloase.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki încearcă să se adreseze și altor parteneri. El a declarat în 14 noiembrie că Polonia și țările baltice ar putea cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO, ceea ce ar obliga NATO să se aplece serios asupra problemei.