O ediție atât de spectaculoasă și de disputată precum cea din 2025 a Roland Garros nu se putea încheia decât cu două meciuri mari.
În finala feminină, Coco Gauff a reușit surpriza și a învins-o pe lidera mondială Aryna Sabalenka cu scorul general de 6-7, 6-2, 6-4, cucerind în premieră turneul parizian. Coco Gauff, care a avut unele ezitări la acest turneu, fiind nesigură la serviciu, are meritul de a fi știut când și cum să apese pedala de accelerație pentru a recupera și a se impune în fața unei adversare cu o forță fizică superioară. Tânăra tenismenă americană (21 de ani) reușește astfel o performanță extraordinară, arătând o tenacitate și o determinare cu care a știut să se impună într-unul dintre cele mai importante turnee de Mare Șlem.
La masculin, după ce Jannik Sinner a trecut în trei seturi de Novak Djokovic, în semifinale (sârbul jucând, în pofida scorului, destul de bine, fără a reuși însă să repete prestația de vis din partida anterioară cu Zverev), iar Carlos Alcaraz a beneficiat de abandonul lui Lorenzo Musetti la scorul de 2-1 la seturi în favoarea spaniolului, s-a conturat o finală așteptată de mulți: Carlos Alcaraz – Jannik Sinner (surprinzător, prima finală dintre cei doi într-un turneu de Mare Șlem).
A fost clar de la început că orice pronostic ar fi fost riscant: se întâlneau primii doi jucători ai lumii. Alcaraz (nr. 2 mondial) are un bagaj tehnic mai divers, este un adevărat ”artist” al rachetei, dar greșește ceva mai des decât Sinner. De cealaltă parte, Sinner (nr. 1 mondial) este o adevărată ”mașină de jucat tenis”. Calm, imperturbabil, cu o expresie a feței ce amintește de actorul de legendă al secolului trecut, Buster Keaton, italianul lovește mingea cu o precizie de metronom și greșește rar. În plus, atunci când condițiile meciului o cer, se mobilizează pentru a scoate, ca veritabili ași din mânecă, lovituri surprinzătoare cu care își lasă adversarii fără replică.
Debutul de meci exact asta a arătat: un Sinner jucând aproape fără greșeală și un Alcaraz care părea că nu știe să găsească antidotul potrivit. La 2-0 la seturi pentru Sinner, spaniolul a avut totuși resursele pentru a reduce din diferență (1-2), însă în setul patru s-a aflat din nou într-o situație catastrofală: condus cu 5-3 de Sinner, a servit pentru a-și păstra un minimum de șanse, dar în scurt timp tabela arăta trei mingi de break (și de meci!) pentru Sinner: 0-40.
Din acest moment în care nu cred că cineva îi mai dădea vreo șansă lui Alcaraz, a urmat una dintre cele mai spectaculoase reveniri din istoria tenisului, mai ales într-o finală de Roland Garros: forțându-și limitele, împingând jocul său către nivelul maxim, spaniolul revine și câștigă game-ul, în plus făcând break pe serviciul lui Sinner în game-ul următor, când italianul a servit pentru meci! De la 5-5 s-a ajuns la 6-6 și tie-break, unde Alcaraz s-a impus cu 7-3. În fața unui Sinner care părea debusolat și începuse la rândul său să greșească, Alcaraz a avut 2-0 în decisiv, însă italianul nu este omul care să cedeze atât de ușor: a pornit într-o cursă de urmărire și, asemeni spaniolului în setul anterior, a recuperat și s-a ajuns (nu fără emoții de ambele părți, însă!) la un nou tie-break. Alcaraz a știut din nou să joace mai bine aceste ”prelungiri” și s-a impus clar cu 10-2, cucerind al doilea titlu consecutiv pe zgura pariziană (scor general: 4-6, 6-7, 6-4, 7-6, 7-6, în cea mai lungă finală din istoria competiției: 5 ore și 31 de minute).
A fost un meci extraordinar, de o mare spectaculozitate și un dramatism care a atins deseori paroxismul, amintind pe alocuri de marile finale ale anilor în care străluceau Federer, Djokovic, Nadal, Murray.
De altfel, rivalitatea dintre cei doi se anunță la fel de pasionantă și cu spectacol garantat ca și cele ale jucătorilor amintiți, acum retrași din activitate sau în pragul retragerii.
La dublu masculin, în finală cuplul Granollers/Zeballos a dispus cu 2-1 (6-0, 6-7, 7-6) de perechea Salisbury/Skupski, iar la feminin trofeul a fost adjudecat de perechea Paolini/Errani, învingătoare în fața echipei Krunic/Danilina tot cu 2-1 (6-4, 2-6, 6-1).