3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

Fondurile regio atrase in regiunea centru, exemple de buna practica pentru dezvoltarea comunitatii

Timp de patru zile, în perioada 17-20 iulie, o delegație a membrilor comisiilor de specialitate de pe lângă Comitetul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru, Republica Moldova, a vizitat mai multe obiective și proiecte Regio de succes din Regiunea Centru.

Prima vizită s-a desfășurat în județul Sibiu, în 17 iulie, a doua a fost în Alba, în 18 iulie, ziua de joi fiind dedicată județului Mureș, iar pe traseul de întoarcere către casă, au fost parcurse puncte de interes din județele Brașov și Covasna.

Evenimentele au fost organizate în baza parteneriatului dintre ADR Centru-România și ADR Centru-Moldova, cu implicarea directă a GIZ Moldova, pentru 30 reprezentanți de nivel ministerial, de raion și din cadrul administrației comunale, însoțiți de reprezentanții ADR Centru din Republica Moldova. 

Vizita de lucru privind cooperarea inter-regională pentru dezvoltare durabilă și utilizarea eficientă a resurselor în Regiunea Centru a început cu studierea unor proiecte privind acțiunile de reabilitare termică și eficientizare a consumului energetic, implementate din fonduri Regio. Au fost aduse în discuție și aspecte privind managementul deșeurilor solide și a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din Sibiu, gazde fiind Agenția de Protecție a Mediului și Consiliului Județean Sibiu.

Reprezentanții autorităților publice locale au pus accentul pus pe acțiuni relevante de eficientizare prevăzute în proiectele europene pentru protecția mediului, respectiv pe izolarea termică a clădirilor, instalarea de pompe de încălzire și răcire, panouri fotovoltaice, clădiri verzi, îngroparea cablurilor, plantarea de copaci, dar și implicarea cetățenilor și tinerilor cât de timpuriu în aceste tipuri de activități. Aceasta a fost ideea principală pentru eficientizarea consumurilor de energie la toate tipurile de clădiri, publice sau private, aspect care poate fi valorificat concret prin proiectele europene, asigurând și o reducere consistentă, de peste 40%, a consumului de energie și a cheltuielilor aferente. În corelare cu aceste investiții, administrația publică sibiană a prezentat rezultatele unor proiecte finanțate din fonduri europene care duc la creșterea calității vieții cetățenilor.

Exemplele concrete au fost proiectele de reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, precum și de modernizare a drumului județean 106 D: Răşinari-Poplaca-Orlat.În ziua dedicată județului Alba, delegația moldoveană a urmărit impactul socio-economic al implementării proiectelor de reabilitare a principalelor străzi care converg spre centrul municipiului Alba Iulia, dar și rezultatele deosebite ale valorizării, cu resurse europene, a Cetății Vauban din municipiul reședință al județului.

Pe de altă parte, în colaborare cu reprezentanții Consiliului județean Alba, au fost discutate activităților operaționale și administrative concrete desfășurate de mediul public pentru eficientizarea consumului de energie și de management al deșeurilor, cu aplicabilitate la Centrul de Management Integrat al deșeurilor din comuna Galda de Jos, iar împreună cu specialiștii de la operatorul SC Apa CCTA s-au analizat datele privind realizarea și funcționarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW