Suspectat de corupție și aflat sub ancheta Curții Supreme, Juan Carlos și-a anunțat – într-o scrisoare adresată fiului său, Suveranul Felipe VI – decizia de a părăsi Spania.
„Fiind în acest moment convins că aduc cel mai bun serviciu spaniolilor, instituțiilor lor și ție, ca Rege, se spune în scrisoarea mai sus menționată, citată într-un comunicat al Casei Regale, te informez asupra deciziei mele de a mă exila, în această perioadă, în afara granițelor Spaniei”…”Este o decizie pe care o iau cu profundă întristare, dar cu mare serenitate”, a adăugat fostul suveran în scrisoarea sa. Regele Felipe VI l-a informat că acceptă și îi mulțumește pentru această decizie.
Dovezi în susținerea acuzațiilor de corupție împotriva lui Juan Carlos
Comentând decizia fostului suveran spaniol, presa spaniolă a reamintit că Juan Carlos a abdicat în anul 2014 în favoarea fiului său, într-un moment în care fusese implicat în diverse scandaluri, în special în legătură cu suspiciunile privind sursa averilor sale și asupra strânselor sale relații cu familia regală saudită.
La începutul lunii iunie, Curtea Supremă spaniolă (singura competentă să cerceteze acte comise de monarh după abdicare) a anunțat deschiderea unei anchete având drept scop să stabilească dacă va fi justificată declanșarea urmăririi penale a fostului suveran.
Dosarul a fost deschis în septembrie 2018, după publicarea unor înregistrări ale fostei metrese a lui Juan Carlos, nemțoaica Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, din care reieșea că fostul suveran a încasat un comision pentru concesionarea unui contract în valoare de 6,7 miliarde de euro pentru construirea unui tren de mare viteză între Mecca și Medina unui consorțiu de întreprinderi spaniole. Era în mod clar un delict de corupție în tranzacții comerciale internaționale. Cotidianul elevețian „Tribune de Geneve” scria în luna martie că Juan Carlos ar fi primit în anul 2008 de la regele Abdallah al Arabiei Saudite imensa sumă de 100 milioane de dolari, depusă într-un cont în Elveția.