luni, 25 mai, 2020
17.1 C
București

Europa ne pune la colț

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, avertizează, într-o scrisoare transmisă primilor patru oameni din statul român, că va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din TUE, cunoscută sub numele de „opțiunea nucleară”, în cazul intrării în vigoare a modificărilor aduse Codurilor Penale.

Scrisoarea a fost adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Articolul 7 este cea mai aspră sancțiune politică posibilă aplicabilă unui stat membru al Uniunii Europene și, totodată, cel care nu a mai fost aplicat niciodată. Declanșarea articolului 7, în cazul unui stat membru, presupune suspendarea dreptului statului respectiv de a-și exercita dreptul de vot în Consiliul UE.

În ultimele luni, Comisia Europeană a fost nevoită să tot revină asupra evoluției statului de drept în România. Comisia a subliniat de fiecare dată că se fac pași înapoi în progresele înregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar și recomandările date pentru a le rezolva nu au fost luate în considerare. (…) Din păcate, ultimele evoluții din România depășesc problemele existente privind statul de drept. În raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat – oprirea acestui trend și revenirea României pe calea cea bună (…) însă aceasta a fost ignorată, este mesajul transmis de Frans Timmermans în scrisoarea transmisă României.

De asemenea, nici recomandările făcute de Comisia de la Veneţia sau GRECO nu au fost abordate”, a mai adăugat acesta.

Timmermans a mai ținut să sublinieze că modificările aduse Codurilor Penale îi salvează pe infractori, în loc să asigure aplicarea unor pedepse.

„Amendamentele adoptate de Parlamentul României, pe 24 aprilie 2019, la Codurile Penale, reprezintă, de asemenea, motive de îngrijorare. În ocazii anterioare, am făcut cunoscute aceste îngrijorări ale Comisiei, însă în ciuda eforturilor, majoritatea au fost ignorate în amendamentele adoptate, precum:

– reducerea termenelor de prescripție a pedepselor: acest amendament poate duce, în multe cazuri, la atingerea perioadei de prescripție înainte chiar de judecată, ceea ce înseamnă că multe infracțiuni pot rămâne nepedepsite;

– reducerea pedepsei pentru anumite infracțiuni comise din funcție publică, precum abuzul în serviciu;


– schimbarea regulilor pentru infracțiunile care implică mită;

Aceste prevederi riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție, întrucât, așa cum subliniază Comisia de la Veneția, România, la fel ca orice alt stat, se află sub obligația de a asigura un sistem penal eficient în lupta împotriva infracțiunilor grave”, conform documentului, transmite Ziare.com.

Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele privind statul de drept care au apărut, dar și să reia progresul în cadrul MCV, așa cum România s-a angajat să o facă. Aceasta este, în primul rând, în interesul românilor, dar și în interesul Uniunii ca întreg. Ca de obicei, Comisia este pregătită să participe la un dialog constructiv cu autoritățile române și să colaboreze cu o Românie mai puternică în Uniunea Europeană , conchide documentul, transmite sursa citată.

Președintele PLUS a reacționat la probabilitatea declanșării articolului 7. Dacian Cioloș a transmis prin intermediul unui mesaj postat pe pagina personală de Facebook că doar Curtea Constituţională mai poate opri marginalizarea României, prin constatarea neconstituţionalităţii modificărilor aduse legislaţiei penale.

Înlocuirea MCV cu o procedură mai drastică şi posibilitatea, afirmată acum ferm, de activare a Articolului 7 reprezintă cea mai dură acţiune a Comisiei Europene împotriva Guvernului României, de la începutul luptei PSD împotriva justiţiei şi până astăzi. Comisia Europeană transmite clar: aţi încălcat de mult principii esenţiale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriţi, dar pentru că nu aţi vrut, mai există o singură soluţie – sancţiunile. Iar sancţiunile pot fi dintre cele mai dure, de la blocarea fondurilor europene şi până la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului”, a transmis acesta.

Conform mesajului acestuia, „nu mai vorbim despre conflicte politice interne sau despre încercarea de a scăpa de o pedeapsă penală, ci despre o luptă directă între Dragnea şi Uniunea Europeană, în care românii sunt luaţi ostatici de către un partid al penalilor şi ţinuţi pe post de scut”, transmite digi24.ro.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...