În perspectivă, o moțiune de cenzură contra primului ministru
După un Consiliu de miniștri extraordinar convocat joi dimineață, înaintea începerii dezbaterilor din Adunarea Națională, având drept scop stabilirea strategiei pentru adoptarea legii propuse de guvern privind reformarea sistemului de pensii, premierul Elisabeth Borne a anunțat că recurge la articolul 49.3 din Constituția țării pentru a determina adoptarea textului ce prevede în principal prelungirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și prelungirea perioadei de contributivitate. Reamintim că această lege a frământat pur și simplu viața politică, economică și socială a întregii țări începând din luna ianuarie, perioadă în care au avut loc opt valuri de manifestații și greve organizate la chemarea a opt sindicate mari (așa-numita Intersindicală), marcate de violențe fără precedent și de incidente grave între protestatari și forțele de ordine atât la Paris, cât și în alte sute de localități din întreaga Franță.
Ședința Adunării Naționale a demarat sub protestele zgomotoase ale deputaților partidelor ce se opun reformării pensiilor în concepția președintelui Emmanuel Macron și a primului ministru Elisabeth Borne. Deputații LFI (La France Insoumise) au arborat panouri pe care era scris ”NU la 64 ani”, intonând concomitent Marseilleza. Președinta Adunării Naționale, Yael Braun-Pivet, lidera partidului ce-l susține pe Emmanuel Macron, a întrerupt ședința. Potrivit unui participant la ultima reuniune a taberei prezidențiale, relevă RFI, cei din jurul lui Emmanuel Macron au considerat că, ”din cauza incertitudinii votului, i s-a cerut să angajeze răspunderea guvernului prin articolul 49.3”. De mai multe zile, spun surse informate, susținătorii lui Emmanuel Macron au studiat atent situația, opiniile în rândul parlamentarilor, toate calculele arătând o marjă de manevră extrem de slabă.
Imediat, Marine Le Pen, în numele extremei drepte, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, considerând că Elisabeth Borne nu mai poate rămâne în funcția de prim-ministru.
H’aoleu … muica ; vazand poza … io zic ca noi traim prea bine !