Franța: Marine Le Pen l-ar putea devansa pe Emmanuel Macron la primul tur al prezidențialelor din 2022

Potrivit unui sondaj Harris Interactive citat de „Le Figaro”, dacă în Franța ar avea loc în următoarea duminică alegeri prezidențiale, Marine Le Pen, președinta partidului de extremă dreapta RN (Rassamblement Nationale) ar obține între 26 și 27% din sufragii, față de 24 – 25% cât i-ar reveni actualului președinte Emmanuel Macron.

Mai sunt 15 luni până la prezidențiale și sondajul mai sus amintit, comandat de L’Opinion și cabinetul Comstrat, arată că Emmanuel Macron ar putea ralia mai degrabă 23-24% din voturile exprimate în primul tur de scrutin, în funcție de diferiții potențiali candidați de Dreapta și de Stânga.

În 2017, reamintește „Le Monde”, Emmanuel Macron a obținut 24% din voturi la primul tur de scrutin, față de 21,3% pentru Marine Le Pen. Macron a învins la al doilea tur, cu 66,1% din sufragii, față de 33,9% pentru candidata Rassemblement Nationale.

Și acum, constată analiști francezi, cu 15 luni înaintea prezidențialelor, cuplul Macron/Le Pen continuă să domine raportul de forțe, ceilalți potențiali candidați aflându-se mult mai departe de procentajele celor doi.

La Dreapta, o candidatură a lui Xavier Bertrand ar beneficia, conform sondajului, doar de 16% din intențiile de vot, iar Valérie Pécresse de 4%. La Stânga, candidatura Annei Hidalgo, actualul primar al Parisului, ar obține nu mai mult de 6-7% din voturi. Alți candidați de la Stânga sau de la Ecologişti ar obține și mai puţine voturi.

Sondajul de mai sus a fost realizat online, în zilele de 19 și 20 ianuarie, pe un eșantion reprezentativ de 1 403 persoane, o marjă de eroare – de la1,4 până la 3,1 puncte.


Foto: By Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Lille – Meeting de Marine Le Pen pour l’élection présidentielle, le 26 mars 2017 à Lille Grand Palais (094) / Wikimedia Commons, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57445618

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW