Ajunsă la al nouălea act, spun analiști politici francezi, «piesa» se anunță lungă. Atât pentru actori, Vestele galbene, cât și pentru publicul prins într-un context social extrem de dur. Mulți credeau că mișcarea este pe cale să se «stingă», mai ales după ce guvernul s-a arătat gata de dialog și de a lua măsuri vizând creșterea calității vieții francezilor. Ceea ce s-a întâmplat sâmbăta trecută lasă să se întrevadă semnele unei noi revigorări a acțiunilor purtătorilor de veste galbene.
Cifre publicate de Ministerul francez de Interne marchează o creștere a mobilizării până sâmbătă seară la peste 84.000 de persoane la Paris și multe alte orașe ale țării (față de 50.000 la acțiunile de sâmbăta precedentă). Din aceeași sursă, oficială, s-a aflat că 244 de manifestanți din întreaga țară au fost interpelați de poliție.
La Paris, situația a ajuns către seară tensionată, marcată de incidente între manifestanți și forțele de ordine. Aproximativ 8.000 de persoane în veste galbene, în mod vizibil remobilizate, au bătut drumul între Bercy (Ministerul Economiei și Finanțelor) și Champs Elysées. Zona parcursă de manifestanți a fost însă înconjurată de forțe de ordine masive și permanent survolată de un elicopter din dotare. Abia către seară au izbucnit ciocniri violente cu forțele de ordine după ce unii manifestanți au lansat proiectile împotriva acestora. Unii manifestanți au venit dotați cu căști, măști contra gazelor și fumigene pentru a le lansa contra forțelor de ordine. După ora 17.00, prefectura poliției din Paris a procedat la 102 interpelări, 74 dintre cei reținuți fiind plasați în stare de arest. Un alt punct sensibil al manifestațiilor de sâmbăta trecută a fost la Bourges, localitate situată în inima Franței. Aici au venit, răspunzând la apeluri difuzate pe rețelele de socializare, peste 6.000 de persoane din întreaga Franță. Orașul, au relatat reporteri de la fața locului, a devenit în această sâmbătă un nou epicentru al contestației. Cortegiul pornit din Piața Séraucourt cu doar circa 1.200 persoane a ajuns pe traseu la peste 5.000 de manifestanți și simpatizanți. O noutate la Bourges: cortegiul Vestelor galbene a fost urmat de o coloană de 400 militanți ai sindicatelor CGT(procomuniste). Orașul s-a pregătit pentru ce poate fi mai rău. Clădirile oficiale, parcurile, băncile, magazinele au fost închise și puse sub protecție. La manifestanții care au încercat să intre pe trasee interzise în prealabil de autorități, forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. Câteva zeci de persoane au fost interpelate de poliție.
France Presse și corespondentul agenției Reuters au semnalat manifestații zgomotoase la Strasbourg, Bordeaux, Pau (departamentul Pyrenées-Atlantiques), Dax, Marseille, Toulouse, Lyon, Lille, Nantes, Metz, Nancy, Rennes, Nîmes, Bar-le-Duc, Besançon sau Saint-Brieuc. De teama unei și mai accentuate radicalizări a membrilor mișcării Vestele galbene, autoritățile au anticipat o mobilizare puternică a forțelor de ordine. Surse oficiale au confirmat că 80.000 de membri ai poliției, jandarmeriei, forțelor speciale de securitate au fost desfășurați pe întreg teritoriul Franței, dintre care 5.000 la Paris.
Vestele galbene de azi nu mai sunt cele de la declanșarea mișcării
Modul de a acționa sâmbăta trecută, spun reprezentanți ai forțelor de ordine, dar și reporteri ai presei franceze, confirmă impresia unei reveniri în energie a mișcării Vestele galbene, ceea ce constituie un semnal puternic pentru guvern care, începând de luni, intră într-o amplă dezbatere națională inițiată de președintele Emmanuel Macron personal, ca răspuns la această inedită mișcare contestatară. Nu puțini analiști francezi văd acum, la începutul anului, schimbări importante, ca număr de participanți la manifestații și chiar în privința sloganurilor, a revendicărilor. Peste tot se arborează panouri care merg până la a cere demisia președintelui și a guvernului său. Vestele galbene de azi, susține editorialistul de la ziarul strasbourghez de mare tiraj «Dernières Nouvelles d’Alsace», «nu mai sunt cele din primele zile… În această magmă revendicativă ce se scurge fără semne de a se opri, cifrele privind numărul manifestanților încep din nou să crească. Anchetele efectuate arată existența în țară a unui incredibil val de neîncredere în instituții și în funcționarea democratică…».