O săptămână grea o așteaptă pe Theresa May. Pesimism privind aprobarea acordului Brexit cu Bruxelles-ul în parlamentul britanic

 

Pentru moment, relatează din Londra corespondenți ai agențiilor de presă, nu se degajează nicio majoritate în favoarea aprobării acordului la care a ajuns doamna May cu negociatorii europeni.

Într-un articol publicat luni în «Le Monde», fostul premier britanic Tony Blair consideră că Regatul Unit și Europa trebuie să se pregătească pentru orice situație, întrucât «târgul» la care s-a ajuns «nu rezolvă nimic»…« El este nociv pentru ambele părți. El nu este aprobat nici de parlamentul bitanic, nici de poporul britanic și nici măcar de o bună parte dintre cei care au rămas în guvern».

În perspectiva aprobării acordului Brexit în Consiliul European extraordinar programat pentru duminica viitoare, Theresa May speră să organizeze votul de ratificare în parlamentul britanic până la mijlocul lunii decembrie. Or, având în vedere contestarea generală a soluțiilor doamnei premier, nimeni nu mai vede posibilă aprobarea lor mult așteptată. Nu numai Partidul Conservator la putere, care deține 315 mandate în parlament, nu dispune de o majoritate absolută, având astfel nevoie de sprijinul a cel puțin 10 deputați ai DUP (Democratic Unionist Party) din Irlanda de Nord, dar și celelalte mari partide sunt divizate în privința ideii de plecare din Uniunea Europeană. Pe acest fond, în ultimele zile, Theresa May s-a lansat într-o luptă mai fermă ca oricând pentru a determina aprobarea acordului conceput de ea cu Bruxellesul. «Nu este timpul pentru politică politicianistă… Trebuie pus în aplicare Brexitul pentru care a votat poporul acestei țări», a reamintit domnia sa într-un apel către parlamentari, lansat duminică pe Sky News. Theresa May i-a prevenit pe opozanții săi că înlăturarea sa de la guvernare «nu va face negocierile cu europenii mai ușoare».

Adepții Brexitului dur nu au șanse să o demită pe Theresa May

Chemând zilele trecute la un vot de neîncredere în Theresa May, susținătorii Brexitului dur au avut «marea surpriză»: lucrurile sunt mai complicate decât au prevăzut. Duminică, ei au constatat că nu dispun de pragul de 48 de semnături ale deputaților conservatori, necesare pentru declanșarea votului de neîncredere. Doar 20 de deputați conservatori declaraseră deschis că au trimis o scrisoare în acest sens lui Graham Brady, însărcinat cu centralizarea mesajelor respective. Nu se știe încă dacă scrisori de neîncredere au mai trimis, sub anonimat, și alți parlamentari. Un lucru este însă sigur: apelul lansat de Jacob Rees-Mogg, liderul deputaților conservatori îndârjiţi împotriva acordului la care a ajuns dna May cu Bruxellesul, nu a creat dinamică speranță. Iar înflăcărarea acestora, semnalează presa britanică, a fost «calmată» după ce vineri, Michael Gove, ministrul Mediului, cunoscut de altfel ca un fervent pro-Brexit, a anunțat că nu mai demisionează din guvern, salvând astfel considerabil poziția dnei May. Circulă informații potrivit cărora lista necesară – de 48 de semnături – pentru declanșarea unui vot de neîncredere în doamna May este în continuare în căutarea de susținători. Se speră chiar ca ea să fie completată până marți, 20 noiembrie. Predomină însă opinia că, chiar dacă se ajunge la un vot de neîncredere, lucrurile sunt destul de complicate. «Dacă au fost atât de multe dificultăți la găsirea celor 48 de semnături», spune expertul Stuart Thomson, citat de corespondentul la Londra al ziarului «Les Echos», este puțin probabil să poți convinge 158 de deputați conservatori (din cei 315) să voteze împotriva Theresei May. Iar dacă vor eșua, rezultatul nu va fi altul decât întărirea pozițiilor dnei premier, mai ales că nici un alt vot de neîncredere nu va mai putea declanşat în următoarele 12 luni.

Tony Blair: Acordul Brexit nu va rezolva nimic

Într-un articol publicat luni în «Le Monde», fostul premier britanic Tony Blair consideră că Regatul Unit și Europa trebuie să se pregătească pentru orice situație, întrucât «târgul» la care s-a ajuns nu rezolvă nimic. Domnia sa crede în necesitatea organizării unui nou referendum. «Adresez un mesaj liderilor europeni», spune în articolul din «Le Monde» Tony Blair…«Să nu credeți că acest acord privind Brexit va ţine. El este nociv pentru ambele părți. El nu este aprobat nici de parlamentul bitanic, nici de poporul britanic și nici măcar de o bună parte dintre cei care au rămas în guvernul Theresei May. De aceea, pregătiți-vă pentru orice eventualitate, inclusiv pentru posibilitatea organizării unui nou referendum».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW