40.500 de manifestanți la nivelul întregii țări, potrivit Ministerului de Interne (127.212, potrivit organizatorilor) au manifestat din nou, pentru a 19-a oară, la Paris, Nice, Marseille, Montpellier, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Nantes, Lille, Strasbourg și alte orașe. Dacă la Paris manifestațiile au avut loc relativ pașnic, incidente între purtători ai vestelor galbene și forțele de ordine, unele relativ violente, s-au semnalat în unele orașe ale Franței.
După incidentele grave, distrugerile și jafurile de sâmbăta precedentă, Ministerul de Interne, personal ministrul de Interne, Christophe Castaner, au luat măsuri mult mai adecvate, ca să nu spunem mai serioase pentru apărarea ordinii publice, protejarea cetățenilor și a proprietăților lor. Încă de sâmbătă dimineață, numeroase furgoane ale poliției, blindate, tunuri cu apă, efective numeroase de jandarmi, poliţişti, pompieri (circa 6.000 în total) și chiar echipe ale forțelor militare antiteroriste Sentinelle au fost amplasate în diverse zone ale Parisului. De remarcat că au fost interzise orice fel de manifestații pe Champs-Elysées și alte puncte sensibile ale capitalei. Descurajați de noul dispozitiv securitar și de un impozant sistem de protecție al poliției, membrii mișcării Vestele galbene au preferat să defileze între piața Denfert-Rocchereau (sud) și bazilica Sacré Cœur (nord), marșul încheindu-se după orele 17,00.
O mobilizare ceva mai scăzută față de episoadele anterioare
Potrivit estimărilor Ministerului francez de Interne, ca întotdeauna contestate de «Vestele galbene», la acțiunea din această sâmbătă au răspuns la apelurile transmise prin rețelele de socializare circa 40.500 de persoane la nivelul întregii țări, din care circa 5.000 la Paris. Potrivit acelorași surse, incidentele grave au putut fi preîntâmpinate ca urmare a operării a aproape 7000 controale prealabile la intrarea în zona permisă manifestațiilor. La Paris au avut loc 70 de interpelări ale poliției și au fost aplicate câteva zeci de amenzi celor care au pătruns în perimetrele securizate. După ce în cursul săptămânii trecute, după o analiză a evenimentelor extrem de violente din sâmbăta precedentă au fost luate măsuri excepționale, în primul rând demiterea șefului prefecturii poliției Parisului, măsurile luate în această sâmbătă au fost apreciate de ministrul de Interne Castaner – la conferința de presă ținută sâmbătă seară – drept corespunzătoare pentru «a menține ordinea și evitarea exceselor».
Situația a fost mai încordată în unele regiuni ale Franței
Tensiuni palpabile au fost semnalate în mai multe orașe importante din țară, mai ales acolo unde fuseseră interzise în prealabil manifestațiile în locuri emblematice și în tradiționalele puncte de întâlnire ale Vestelor galbene. La Nice au avut loc chiar ciocniri cu forțele de ordine în momentul în care câteva sute de purtători ai vestelor galbene au încercat să pătrundă în perimetrul interzis organizării de demonstrații. Jandarmii și polițiștii au recurs la gazele lacrimogene. 26 de persoane au fost interpelate de poliție. Un manifestant a fost rănit. Și la Montpellier s-au produs ciocniri violente între forțele de ordine și mulțimea (circa 4.500 de persoane) venită la manifestație. La Bordeaux, punct forte al mișcării Vestele galbene, tensiunile au fost ceva mai grave în centrul orașului, după ce în cursul după-amiezii își făcuseră apariția bărbați în cagule, puși pe distrugeri și jafuri, iar poliția a intervenit în forță. La La Rochelle, poliția a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au lansat proiectile în zona vechiului port. La Nantes și Toulouse, unde doar câteva sute de purtători ai vestelor galbene au luat parte la protest, au avut loc scurte incidente cu forțele de ordine.
În conferința sa de presă de sâmbătă seară, la sediul Ministerului de Interne, ministrul Christophe Castaner a prezentat un bilanț conform căruia în cursul manifestațiilor, la nivelul întregii țări, au fost interpelate de poliție 233 de persoane, din care 107 au fost plasate în stare de arest și au fost amendate alte 107.