marți, 27 octombrie
9.4 C
București
marți, 27 octombrie

Frica de a nu avea un venit sigur, principala temere a familiilor de români

Lipsa unui venit sigur, imposibilitatea de a-și întreține copiii și lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie, sunt doar câteva dintre gândurile care le dau fiori adulților de la noi, arată concluziile unui studiu la care au participat mai multe cupluri, demarat de expertul financiar Eusebiu Burcaș.

Finanțele în cuplu sunt mult mai complexe decât finanțele individuale. Fiecare dintre noi avem niște tipare financiare „moștenite” din familie pe care nu le conștientizăm. Abia atunci când ne așezăm la masă cu partenerul, acestea încep să iasă la iveală și de multe ori duc la conflicte. De aceea, este bine să învățăm să ne cunoaștem partenerul și din acest punct de vedere pentru a învăța cum să ne atingem împreună obiectivele financiare.”, spune Eusebiu Burcaș inițiatorul studiului.

Care sunt temerile românilor și care sun preocupările lor când vine vorba despre bani în familie?

La studiu au participat peste 1000 de persoane din toată țara. 61% dintre persoane sunt căsătorite, iar 25.7% sunt necăsătorite. Marile temeri când vine vorba despre banii în familie sunt: frica de a nu avea un venit sigur (30.3% dintre respondenți), frica de a nu îți putea întreține copiii (17.5% dintre respondenți) și frica de a nu avea bani la pensie (15.5% dintre respondenți). Subiectele despre care românii ar dori să afle mai multe sunt: investițiile (35.7%) educația financiară a copiilor (18.8%), achizițiile mari precum case, mașini sau pământuri (10.7%) și economiile (10.7%).

Inițiatorul studiului a vrut să afle și ce fel de comportamente financiare au membrii într-un cuplu. 36.6% dintre respondenți au spus că au un comportament asemănător cu cel al partenerului când vine vorba despre a cheltui sau a câștiga bani, iar 35.4% dintre participanții la studiu au comportamente parțial diferite de cele ale partenerilor lor.

Un lucru extrem de îngrijorător este faptul că în multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influența pe copii și pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii își creează tipare financiare nesănătoase cu privire la bani.” , mai spune Eusebiu Burcaș.

Curs de educație financiară pentru cupluri

Pornind de la concluziile acestui studiu, Eusebiu Burcaș a creat primul curs online de educație financiară pentru cupluri. În cadrul cursului, cuplurile vor putea afla informații despre: felul diferit în care femeile și bărbații privesc banii, cum să îți prioritizezi nevoile când vine vorba despre bani, care sunt personalitățile financiare și cum înțelegem fiecare mod de exprimare în parte, diferențele de percepție în ceea ce privește asumarea riscurilor sau cum pot partenerii unui cuplu să se înțeleagă reciproc pentru a-și atinge împreună obiectivele financiare.

Atât studiul cât și cursurile sunt extrem de relevante, în contextul în care, conform unui studiu demarat în anul 2018 de către Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară a cetăţenilor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW