Armata Chinei a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul Taiwanului. Este, spun analiști de la ”Le Figaro”, un răspuns dur la vizita președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, la Taipei. Deși această vizită pe un teritoriu revendicat de China a durat mai puțin de 24 de ore, Nancy Pelosi a reușit să provoace ”furie” la Beijing, ea fiind cea mai înaltă oficialitate americană aleasă care s-a deplasat în ultimii 25 de ani la Taipei. Ea a declarat acolo, de pe poziția înaltă pe care o deține în Statele Unite, că țara sa ”nu va abandona insula condusă de un regim democratic și care trăiește sub amenințarea unei invazii a armatei chineze”.
Răspunsul a fost rapid: Joi dimineață la ora 4.00 GMT, Beijingul lansa vaste manevre militare în șase zone din jurul Taiwanului, la nivelul rutelor comerciale foarte frecventate. Aceste exerciții vor continua până duminică la prânz, a precizat postul public de televiziune chinez CCTV. În această perioadă, alte nave și aeronave nu pot pătrunde în apele și spațiile aeriene implicate în manevre. La Pingran, o insulă chineză situată într-o zonă în care se desfăşoară manevrele, au relatat jurnaliști de la France Presse, elicoptere militare au survolat spațiul aerian în direcția strâmtorii Taiwan. Proiectile reale au fost de asemenea lansate către strâmtoarea Taiwan, relatează aceeași sursă.
Taiwanul ”se pregătește de război, fără a căuta războiul”
De cealată parte, forţele armate ale Taiwanului au anunțat că ”se pregătesc de război, fără a căuta războiul”, chiar dacă China a demarat cele mai mari manevre militare din istoria insulei. Ministerul Apărării Naționale al Taiwanului subliniază într-un comunicat publicat joi că el ”respectă principiul pregătirii în vederea războiului, fără a căuta războiul”.
”Blocus” în jurul insulei
Manevrele militare chineze au loc într-o serie de zone încercuind practic insula, ajungând uneori la doar 20 km de coastele taiwaneze. ”Dacă forțele taiwaneze ajung voluntar în contact cu armata chineză și trag fie și accidental un foc de armă, armata chineză va replica cu vigoare și partea taiwaneză va purta întreaga răspundere”, a declarat pentru France Presse, citată de ”Le Figaro”, o sursă militară chineză sub anonimat.
Autoritățile insulei au denunțat acest program de manevre, subliniind că el amenință securitatea Asiei de sud-est. ”Unele zone în care au loc manevre militare ale Chinei încalcă apele teritoriale ale Taiwanului” , a declarat Sun Li-fang, purtătorul de cuvânt al Ministerului taiwanez al Apărării, calificând aceste manevre drept ”un act irațional ce sfidează ordinea internațională”.
Pentru Beijing, aceste manevre ”sunt necesare și legitime”
Exercițiile militare începute joi, ca și altele, mai limitate, derulate în ultimele zile de către China ”sunt o măsură necesară și legitimă” după vizita dnei Pelosi… ”Statele Unite sunt cele care provoacă și China este victima, în legitimă apărare”, a susținut Hua Chunnying, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Aceste exerciții, subliniază însăși agenția Xinhua, vizează simularea unui ”blocus” în jurul insulei și vizează o operațiune ce include asaltul din mare, lovituri țintite la sol și controlul asupra spațiului aerian.
Manevre agresive
De la anunțarea acestor manevre militare au apărut mai multe reacții diplomatice. Miercuri, Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic al președintelui Joe Biden, a estimat că decizia de a lansa aceste manevre militare este ”iresponsabilă”, existând riscul producerii unui incident. Josep Borrell, șeful diplomației europene, a condamnat joi manevrele militare ”agresive” ale Chinei, subliniind că nu a existat nicio justificare pentru utilizarea ca pretext a vizitei dnei Nancy Pelosi, iar șefii statelor G7, cele mai bogate ale lumii, consideră că ”răspunsul în formă de escaladare” al Beijingului la vizita respectivă ”riscă să agraveze tensiunile și să destabilizeze întreaga regiune”.
O vizită contraproductivă?
Într-o analiză proprie, RFI remarcă faptul că nu toți aliații Washingtonului din regiunea respectivă au văzut cu ochi buni venirea președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în zonă, provocând tensiuni și mai mari în relațiile oricum destul de încordate între Beijing și Washington. Japonia este în continuare foarte preocupată de manevrele militare chineze cu muniție reală desfășurându-se, practic, la porțile sale. Tokio subliniază că ” problemele legate de Taiwan trebuie rezolvate pe cale pașnică”. Noi tensiuni în regiune nu sunt nici în interesul Australiei, care a chemat deja China și Statele Unite la ”dezescaladare” în relațiile dintre ele. Boicotată de Beijing după ce a cerut o anchetă asupra originii Covid, Canberra depune eforturi pentru a recâștiga încrederea Chinei pentru a-și putea vinde cărbunele și vinurile proprii. Joe Biden, care cu multă răbdare a ţesut legături solide cu aliații din Asia-Pacific cu scopul contracarării influenței Chinei, își vede acum subminată strategia, scrie la rândul său ”The New York Times”. Un expert din serviciile de informații australiene, citat de ziarul american, spune că vizita dnei Pelosi ”a declanșat o criză inutilă care riscă să se dovedească o lovitură contra propriei tabere politice”.