miercuri, 19 februarie, 2020
6.8 C
București

Iranul a anunțat reluarea activităților de îmbogățire a uraniului la o cotă ce depășește acordul internațional din 2015

În virtutea acordului internațional privind programul nuclear iranian semnat în 2015, la Viena, Iranul nu avea dreptul să desfășoare activități de îmbogățire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, ținută multă vreme secretă, și nici să îmbogățească uraniu cu izotopi 235 la cote de peste 3,67%. Noul anunț prevede îmbogățirea uraniului la concentrație de 5%.

«Date fiind nevoile noastre, vom produce de acum încolo uraniu îmbogățit la 5%», a declarat în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA), Behrouz Kamalvandi. Acesta a făcut o precizare ce reține atenția: Iranul «are capacitatea de a produce uraniu îmbogățit la cote de 5%, 20%, 60% și chiar mai mari». Activitățile de îmbogățire a uraniului au fost reluate joi la uzina de la Fordo, o uzină subterană ținută multă vreme secretă. Centrifugele vor crește progresiv în forță până la producerea, începând de sâmbătă, de uraniu îmbogățit până la 4,5%.

Neliniște la Paris, Londra și Berlin

Procentajul de îmbogățire a uraniului anunțat acum de Iran este situat totuși sub 20%, necesar pentru fabricarea bombei atomice, dar anunțul a suscitat o puternică neliniște la Paris, Londra și Berlin, părți semnatare ale acordului internațional de la Viena din 2015, lansând imediat un apel către autoritățile iraniene să revină asupra deciziei mai sus menționate. Reluarea operaţiunilor la uzina din Fordo este de fapt o a patra fază a planului Teheranului de renunțare a angajamentelor luate în 2015. Reamintim că, după ieșirea din acordul respectiv a Washingtonului, în 2018, Iranul a exercitat presiuni asupra țărilor rămase părți semnatare și angajate, în încercarea de a se găsi o soluție de ocolire a sancțiunilor americane reinstituite de Statele Unite. Neobţinând satisfacție, a procedat la punerea în aplicare a unui plan de reducere progresivă a angajamentelor luate la semnarea acordului internațional din 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Îl preţuim cu adevărat pe Brâncuşi?

La 19 februarie, aniversăm 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. În acest context, s-au organizat diferite...

Luca Guadagnino revine cu ”The Staggering Girl”

Cea mai recentă peliculă (în fapt, un mediu-metraj, are cam 35 de minute) a lui Luca Guadagnino, cunoscut cinefililor...

Calendar

Astăzi La Teatrul Naţional Bucureşti, de la 20.00, ”Allegro, ma non troppo”. Distribuție: Gavril...

TRENDING

Principalele motive pentru care ai nevoie de un blender eficient în bucătărie

Cine poate beneficia de avantajele utilizării unui blender...

Corina Creţu, despre ieşirea României din UE: ,,Ar fi o catastrofă naţională’’

Comisarul European pentru politica regională, Corina Creţu, a atras...