vineri, 27 martie, 2020
7.2 C
București

Iranul a anunțat reluarea activităților de îmbogățire a uraniului la o cotă ce depășește acordul internațional din 2015

În virtutea acordului internațional privind programul nuclear iranian semnat în 2015, la Viena, Iranul nu avea dreptul să desfășoare activități de îmbogățire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, ținută multă vreme secretă, și nici să îmbogățească uraniu cu izotopi 235 la cote de peste 3,67%. Noul anunț prevede îmbogățirea uraniului la concentrație de 5%.

«Date fiind nevoile noastre, vom produce de acum încolo uraniu îmbogățit la 5%», a declarat în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA), Behrouz Kamalvandi. Acesta a făcut o precizare ce reține atenția: Iranul «are capacitatea de a produce uraniu îmbogățit la cote de 5%, 20%, 60% și chiar mai mari». Activitățile de îmbogățire a uraniului au fost reluate joi la uzina de la Fordo, o uzină subterană ținută multă vreme secretă. Centrifugele vor crește progresiv în forță până la producerea, începând de sâmbătă, de uraniu îmbogățit până la 4,5%.

Neliniște la Paris, Londra și Berlin

Procentajul de îmbogățire a uraniului anunțat acum de Iran este situat totuși sub 20%, necesar pentru fabricarea bombei atomice, dar anunțul a suscitat o puternică neliniște la Paris, Londra și Berlin, părți semnatare ale acordului internațional de la Viena din 2015, lansând imediat un apel către autoritățile iraniene să revină asupra deciziei mai sus menționate. Reluarea operaţiunilor la uzina din Fordo este de fapt o a patra fază a planului Teheranului de renunțare a angajamentelor luate în 2015. Reamintim că, după ieșirea din acordul respectiv a Washingtonului, în 2018, Iranul a exercitat presiuni asupra țărilor rămase părți semnatare și angajate, în încercarea de a se găsi o soluție de ocolire a sancțiunilor americane reinstituite de Statele Unite. Neobţinând satisfacție, a procedat la punerea în aplicare a unui plan de reducere progresivă a angajamentelor luate la semnarea acordului internațional din 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sesiunea plenară specială a PE: Deputații europeni solicită un răspuns mai unitar dat de UE pandemiei de Covid-19

687 de deputaţi au participat joi, 26 martie, la Bruxelles, la primul vot din cadrul plenarei speciale a PE...

Guvernul a decis amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni

Guvernul a decis în şedinţa de azi amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Premierul Ludovic...

Poșta Română păstrează trimiterile extracomunitare până la 30 de zile

Poşta Română amintește tuturor clienților care, în perioada stării de urgență, au de ridicat trimiteri de la...

O firmă din Brașov sancționată de ANAF deși controalele fiscale sunt oprite

Într-un e-mail primit pe adresa redacției, o companie din Brașov, Haff Campers, acuză că, deși controalele fiscale...

TRENDING