Cea de-a 4-a editie a Galei Smart City Industry Awards a fost celebrata de peste 400 de decidenti din industrie
Pe 11 decembrie, Asociația Română pentru Smart City a organizat cea de-a 4-a editie a Galei Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment al Industriei Smart City din România, devenit deja traditie. Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat peste 400 dintre cei mai importanti decidenti ai industriei. In competitie au fost inscrise 101 proiecte, triplu fata de numărul proiectelor din 2018.
In cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important program de dezvoltare al comunităților smart din România – Carta România 2030, un demers important prin care liderii prezenti la eveniment și-au asumat valorile comune propuse pentru dezvoltarea comunităților din România în urmatorii 10 ani: “Este poate cea mai importanta inițiativa a noastra că asociatie la nivelul administrațiilor locale. Asta inseamna să fim sinceri, să ne asumam această Carta, să ne asumam această declaratie. România va fi digitala în 2030” a declarat Eduard Dumitrascu, președintele Asociatiei Romane pentru Smart City.
Competitia Smart City Industry Awards a avut două componente. Premiile pentru categoriile Smart City au fost acordate pe baza punctarii proiectelor inscrise în competitie de catre juriu, iar premiile speciale au fost acordate în baza monitorizarii activitatii pe parcursul anului 2019 de catre expertii ARSC. Juriul a fost format din persoane cu inalta pregatire în domeniile relevante pentru cele 9 categorii, practicieni și experti în domeniile jurizate. Anul acesta, președintele juriului a fost marele castigator al anului 2018, Primarul Municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc. Au fost depuse spre jurizare proiecte din comunitati de toate dimensiunile, de la localitati și comune și până la marile municipii. Toate proiectele inscrise în competitie vor fi disponibile pe site-ul competitiei, www.scia.ro.
In deschiderea evenimentului, Eduard Dumitrascu, președintele Asociatiei Romane pentru Smart City, și-a exprimat increderea în România, în români și în capacitatea de dezvoltare a comunităților la nivel național: “Visul meu este că România să devina un hub regional de tot ce inseamna proiecte de smart city în această regiune a Europei. Avem tot ce ne trebuie pentru a pune România pe harta Smart City a Europei: de la infrastructura, la fonduri, proiecte și mai ales oameni. Daca am incerca să definim România anului 2019 din punct de vedere al dezvoltarii comunităților creativ-inteligente, implicarea civica ar fi cu siguranta sintagma anului!”.
Președintele juriului Smart City Industry Awards – ediția 4, Domnul Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca a transmis următorul mesaj: “Tehnologia este un instrument prin care putem imbunatati calitatea vietii oamenilor, dar trebuie să fim preocupati că acest lucru să se intample efectiv în România. Este clar că am plecat pe un trend fără intoarcere. Dimensiunea care tine de cercetare, dezvoltare, inovare, dar și de tehnologie va parcurge pasii cât mai accelerat și vom cunoaște tot mai multe progrese ale tehnologiei care ne vor influenta viata de zi cu zi. Este pacat că România să nu fructifice acest avantaj pe care tehnologia ni-l ofera.”. Primarul Muncipiului Cluj-Napoca, un sustinator al conceptului de Smart City și un lider deschis la idei și tehnologii inovatoare, și-a exprimat speranta în viitorul României: “Poate că nu vom fi niciodata cei mai buni în domeniul industriei auto sau alte domenii, dar, la dimensiunea de inovare, la componentă de Smart City, de creativitate în acest domeniu, putem ajunge la masă decidentilor și, având în vedere că viitorul depinde din ce în ce mai mult de zona digitala, că Europa a devenit tot mai digitala, că piata unica va fi tot mai digitala, că vom trai într-o Europa care se va conecta tot mai mult la internetul lucrurilor și prin tot ceea ce inseamna dispozitive digitale, prin faptul că tehnologia 5G va revolutiona relatiile dintre dispozitivele inteligente, nu numai relatiile dintre oameni, toate aceste lucruri pot plasa România intr-o dimensiune de viitor, câștigătoare. Nu în ultimul rând, aceste lucruri ne vor ajută să ne mentinem talentele acasa și să îi aducem pe cei care au plecat, din nou, acasa. Caci, intr-un final, acesta este cel mai important proiect pe care-l avem. De a ne mentinem talentele acasa și de a-i reintoarce pe cei care au plecat. De departe, resursă umana este cea mai importanta resursa a planetei!”.
Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4 din București a câștigat cea mai prestigioasă distincție pentru liderii administrațiilor locale, Mayor of the Year: “Veți vedea că acesta este doar un început, vorbeați despre elemente care au fost deja livrate oamenilor. Scopul numărul unu, pe care încă îl avem cu toțîi și de aceea este lăudabilă această inițiativa și această gala, scopul este acela de a rezolva nevoile comunităților și ale oamenilor. Sunt extrem de bucuros să va spun că deja am început de aproape o luna construcția unui spital în Sectorul 4. Sunt bucuros să va spun că până în primăvară finalizăm și procedura pentru o magistrala de metrou. Suntem prima primărie de sector care construiește un metrou, deci nu discutăm despre un proiect, discutăm despre o realitate și multe alte lucruri normale, pentru comunitatea pe care o reprezint. Scopul final este acela de a face Primăria Sectorului 4, Capitală Capitalei, dacă se poate, și menționez faptul că am plecat dintr-un punct destul de jos. Cu toții muncim pentru a-l face numărul unu.”
Mihai Chirică, primarul Municipiului Iași, a ridicat marele premiu al serii, Best Smart City Project of the Year: “Sunt sigur că toți merităm acest premiu, toți cei care am înțeles că România trebuie să se schimbe într-o țară normală, racordată la Europa și la lume. Iată, această cale smart trebuie să o urmărim cu toțîi. Sigur, că primari avem și mai multe sarcini, trebuie să ne racordăm foarte bine la nevoile celor pe care îi reprezentăm. Între tehnologie și oameni, trebuie să alegem mereu oamenii, ei sunt cei care au nevoie de tehnologie. Trebuie să reformăm poate și conceptul – trebuie să fie și smart și wise, trebuie să punem tehnologia cu suflet, pentru că tot ceea ce facem să ne apropie, să ne dea posibilitatea să ne identificăm cu ceea ce suntem. Suntem români, suntem o țară frumoasă, demnă, cu oameni care pot depăși anumite cutume și care pot ajunge din urmă trenul european care, din păcate, s-a îndepărtat puțîn de noi. Avem această misiune, forță e la noi, misiunea e la noi, și sigur, puterea stă în unitatea tuturor românilor de a face că lucrurile să se schimbe în bine.”
Câștigătorii Smart City Industry Awards 2019
Categoria Smart Mobility:
- Transport Infrastructure Project: Primăria Baia Mare. Proiect: Cross-border green transport network – Rețea ecologică de transport transfrontalier.
- Best Public Transport Project: Primăria Municipiului Suceava. Proiect: Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde.
- Smart infrastructure: Sixense. Proiect: Pod Târnava, Sighișoara – Pod arc de tip feroviar, Coridor IV Pan European.
- Best Rîde Sharing Project: Mojito Software SRL. Proiect: BCR eGo-CarSharing.
- Accesibility: Primăria Municipiului Brașov. Proiect: Managementul informatizat al sistemului de transport în comun.
- Alternative Transport: Primăria Curtea de Argeș. Proiect: Dezvoltarea unui sistem de transport modern, accesibil și durabil în Municipiul Curtea de Argeș.
- Best Mobility Project: E-Government Solutions. Proiect: e-Mobilitate – Un vis posibil în Sectorul 4 al Municipiului București.
Categoria Smart Economy:
- Best Start-Up: SC Eventya Co SRL. Proiect: Eventya.
- Young Smart Innovator of the Year: Asociația Over4. Proiect: Over4.
Categoria Smart Government:
- Digital City: Primăria Municipiului Iași. Proiect: De la Cetățeni și Senzori la Digitalizare.
- Transparency and Access to Information: TUD Investment Consulting. Poiect: Verde Buget.
Categoria Smart Citizen:
- Civic Engagement: Iași AI. Proiect: Iași Smart City
- Best Project: – au fost selectate două proiecte câștigătoare:
- Primăria Muncipiului Craiova. Proiect: A.R.C.A. – Accesibilitatea procedurilor administrative prin Reducerea birocrației și digitizare pentru Cetățenii BĂNIEI.
- SC Life Is Hard SĂ. Proiect: City Health.
Categoria Smart Environment:
- Best Smart Environment Project: Beia Consult Internațional. Proiect: CitiSim – Smart City 3D Simulation and Monitoring Platform.
Categoria Smart Living:
- Smart Tourism: S.C. Doorieapp SRL. Proiect Doorie App
- Smart Health: Universitatea Babeș Bolyai. Proiect: Smart Rad-EN
- Best CSR Project: Zitec. Proiect: #cei1024.
Categoria Smart Energy
- Project of the Year: Green Spots Technology. Proiect: Green Spots.
Categoria Smart Education:
- Academic Program Award: Școală fără Șomeri
- Project of the year: Asociația Măgurele Science Park. Proiect: Smart Lab Măgurele.
Categoria Smart Real Estate and Residential:
- Building and Construction: ArcelorMittal. Proiect: Arcelor Mittal Steel Sheet Piles
- Best Smart Green Project: Impact Developer. Proiect: Greenfield 2020. Greenfield
- Developer of the Year: Alesonor. Proiect: Amber Gardens
- Best FM Company: BMF Group
- Project of the year: Asociația România Green Building Council (ROGBC). Proiect: Smarter Finance for Families.
Premiile speciale
- Premiul special pentru generarea unei viziuni privind dezvoltarea României a fost acordat Institutului pentru Libertate și Democrație pentru inițierea proiectului România Orizont 2030. Premiul a fost ridicat de Cristian David, fost Ministru de Interne și președinte fondator ILD.
- Smart City Industry – Best Mass Media Supporter: Câștigător – Ziarul Bursă.
- Smart City Industry – Most active Member: Câștigător – Dewatering and Silent Pilling
- Smart City Industry – City Manager of the year: Câștigător – Ioan Gaf Deac, city manager PS4
- Smart City Industry – CEO of the year: Câștigător – George Zhang, CEO Huawei România
- Smart City Industry – Partner of the year
La această categorie au existat 2 câștigători: Consiliul Județean Ilfov, premiul fiind ridicat de președintele instituției, domnul Marian Petrache și Ambasada SUA reprezentată de doamna Mihaela Dodoiu.
- Smart City Industry – Best Smart City Company: Câștigător – Orange România
Smart City Industry – Mayor of the year: Câștigător – Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4, București
- Smart City Industry – Best Smart City Project of the Year: Câștigător – Primăria Municipiului Iași. Premiul a fost ridicat de domnul Mihai Chirică, Primarul Municipiului Iași.