Vineri și sâmbătă s-a desfășurat în Cehia al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Lupta s-a dat între între Andrej Babis, fost prim-ministru, și generalul la pensie, care a deținut inclusiv o funcție la NATO, Petr Pavel. Acesta din urmă, având susținerea partidelor de centru-dreapta, a obținut, potrivit primelor rezultate provizorii date publicității sâmbătă de către Oficiul ceh de statistici, 57,07% din voturi, față de 42,92% obținute de Andrej Babis, după desfacerea a aproape 90% din voturile exprimate.
Cine este Petr Pavel
Petr Pavel, 61 ani, un fost parașutist, s-a străduit, prin toate mijoacele, în perioada campaniei electorale, să se demarce total de concurentul Andrej Babis, personaj care prin bogăția de care dispune, dar și complicațiile judiciare, a devenit un politician dubios. Corespondenți ai presei străine care au reflectat campania electorală și alegerile prezidențiale din Cehia au relevat faptul că, în momentul în care a votat în satul său natal Cernoucek, din nordul țării, fostul general Petr Pavel a ținut să sublinieze că dorește să fie ”un președinte demn” de această funcție. ”Nu voi lansa promisiuni în aer și voi descrie realitatea așa cum este ea”, a adăugat el. Ce se știe despre trecutul său: Este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, prilej cu care s-a remarcat în mod special prin eliberarea soldaților francezi din zona de lupte. Ulterior, el a devenit șeful Statului Major al armatei cehe și al Comitetului militar al NATO. În perioada pandemiei de coronavirus, Petr Pavel, un motociclist pasionat, și-a început o campanie cumva discretă. A fondat inițiativa ”Împreună mai puternici”, participând la gestionarea a diverse situații de criză, la ajutorarea persoanelor în nevoie.
O parte a alegătorilor i-au reproșat lui și contracandidatului său Andrej Babis că în tinerețe au făcut parte din partidul comunist, ocupând apoi funcții importante, dar în ultimii ani, la un moment dat, el și-a exprimat regretul că s-a lăsat implicat în partidul comunist.
Ales președinte, Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, un om politic controversat, care a întreținut legături strânse cu Moscova înainte de ”a sări în altă barcă” în momentul invaziei ruse în Ucraina.
Noul președinte al Cehiei, țară a Europei Centrale cu 10,5 milioane de locuitori, membră a UE și a NATO, are o misiune grea în perioada imediat următoare. El se va confrunta cu o inflație galopantă și cu un deficit-record, cauzate de războiul din Ucraina. În privința politicii interne și externe pe care o va promova, reamintim promisiunile făcute de Petr Pavel: ”Miza actualei campanii electorale”, sublinia la vremea respectivă Petr Pavel, ”va fi să știm dacă va fi haos în țara noastră sau se va reveni la statul de drept, dacă vom fi o țară demnă de încredere pentru aliații noștri”. Vinerea trecută, înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, el declara: „Republica Cehă va rămâne pro-occidentală, va păstra relațiile strategice cu UE și NATO și va rămâne alături de Ucraina”.