După mai multe runde de dezbateri, chiar scandaluri în cadrul Uniunii Europene, Comisia Europeană își reformează lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. A prezentat deja un pachet de măsuri ce vizează în special regulile și aplicarea lor între țările membre ale Uniunii Europene. Scopul urmărit este «corectarea slăbiciunilor folosite de către criminali». Un obiectiv crucial este crearea, până în 2024, a unei agenții a UE de luptă împotriva spălării banilor. Aceasta va asigura în special coordonarea între autoritățile naționale, precum și supravegherea directă a unor instituţii financiare ce prezintă riscuri deosebite, fie pentru că au activități într-un mare număr de state membre, fie pentru că este o chestiune urgentă. Pentru o mai mare coodonare, dar și în speranța că celulele de informații financiare pun mai ușor mâna pe informații-cheie, vor fi stabilite conexiuni între registrele naționale ale conturilor bancare.
Către o limitare a plăților în cash
Efectuarea plăţilor în cash trebuie limitată – în urma negocierilor – cel puțin în unele țări. Bruxellesul dorește să instaureze o limitare a plăților în cash până la 10.000 euro. Este o sumă mai mare decât a fost deja autorizată în unele state dar, în realitate, în jur de o treime din țările membre ale UE nu au stabilit fonduri-limită plătibile în cash. Ansamblul regulilor de vigilență vor fi aplicabile și în cazul monedelor electronice, precum bitcoin. Va fi interzisă deținerea unui portofoliu anonim de cripto-active. Pachetul de măsuri mai sus expus a fost salutat deja de Paris, dar el mai trebuie negociat cu Parlamentul european și cu cele 27 state membre ale UE.
„Comisia Europeană își înăsprește lupta împotriva spălării banilor” . Ha-ha-ha !!! D’apoi cin’sa creada o asa bazaconie, cat timp ea-i sefa haitei ?