Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului rămâne sit internaţional UNESCO

Structurile de coordonare ale UNESCO şi Reţelei Geoparcurilor Internaţionale au reconfirmat oficial statutul de sit internaţional, pe următorii patru ani, pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Geoparcul a primit “cartonaş verde” şi recunoaşterea oficială de membru al reţelelor Globală şi Europeană a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO. În procesul de revalidare UNESCO, un geoparc poate primi “cartonaş verde”, ce presupune îndeplinirea criteriilor de recunoaştere ca sit UNESCO, “cartonaş galben”, reprezentând o perioadă de graţie de 2 ani pentru remedierea neconcordanţelor privind acest statut, sau “cartonaş roşu” care înseamnă pierderea statutului UNESCO.

„Geoparcurile Internaţionale UNESCO explorează, dezvoltă şi celebrează legăturile dintre patrimoniul lor geologic şi toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural şi cultural. Ele reconectează societatea umană cu istoria de peste 4.600 milioane de ani a planetei noastre, timp în care s-au modelat fiecare loc de pe Pământ şi toate formele de viaţă care au trăit vreodată aici”, se arată în certificatul oficial semnat de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Recunoaşterea oficială vine în urma procesului de revalidare desfăşurat în vara anului trecut. Conform statutului Reţelei Internaţionale a Geoparcurilor UNESCO, fiecare geoparc membru trebuie evaluat odată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerinţele de păstrare a acestei importante recunoaşteri internaţionale.

În acest sens, doi evaluatori acreditaţi de prestigioasa organizaţie internaţională au venit în Geoparc pentru a vedea, la faţa locului, dacă şi cum sunt îndeplin condiţiile de păstrare a statutului UNESCO. Timp de patru zile, Klaus George din Germania şi Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare şi pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, cu autorităţi locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului, dar şi cu membri ai comunităţilor locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar şi recomandări care să ajute geoparcul să se menţină în elita mondială şi pe viitor.

În urma acestei reconfirmări, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Totodată, este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz Universitatea din Bucureşti.

Judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei entităţi parte ale programelor UNESCO şi două persoane care deţin titlul de Tezaur Uman Viu. Pe lângă Geoparc, în judeţul Hunedoara mai au recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Taragotistul Pera Bulz şi profesorul Mircea Lac sunt cei doi deţinători ai titlului de Tezaur Uman Viu.

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. Cosmosul infinit e creat prin Duhul Sfant in 700 de trilioane de ani acum, intre anii 2004-2070 dupa Casa Raiului in care stau si din faptele mele. Ultima planeta creata a fost Terra acum 30 de miliarde de ani cu dinozaurii pe care Sfanta Treime a hotarat sa-i extermine printr-o incalzire excesiva acum 45 de milioane de ani, ca sa-i poata crea pe protoparintii Adam si Eva. Dinozaurii au fost creati in Casa Raiului dupa machetele la cladirile zgarie-nori Empire State Building, Taipei 101, hotelul Burj al-Arab, Turnurile gemene Petronas, Banca Chinei, Burj Khalifa (diplodocus) si Opera de la Sydney.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW