George W. Bush: Retragerea trupelor NATO din Afganistan este «o eroare»

Fostul președinte al Statelor Unite în perioada 20 ianuarie 2001-20 ianuarie 2009, a criticat miercuri, într-un interviu pentru Deutsche Welle, retragerea din Afganistan a trupelor NATO, considerând-o o «gravă eroare» ce «va aduce mari suferințe femeilor și fiicelor afgane». Reaminim că el este cel care a decis trimiterea trupelor americane la Kabul, în toamna anului 2001, după atacurile teroriste din 11 septembrie.

Ofensiva talibanilor

Profitând de retragerea americanilor, talibanii islamiști desfășoară de aproape două luni o amplă ofensivă împotriva forțelor guvernamentale afgane, preluând controlul asupra unor vaste porțiuni rurale ale țării. Private de susținerea aeriană americană, forțele afgane nu depun decât o o slabă rezistență, reușind să mai mențină controlul doar asupra axelor esențiale de legătură din țară și asupra capitalelor provinciale, deși unele dintre ele sunt deja încercuite. Talibanii ocupă deja provincii învecinate cu capitala, Kabul, existând temeri că nu este departe momentul când vor ataca și inima țării, în principal aeroportul, singura cale de ieșire pentru resortisanții străini.

Franța cere încetarea ofensivei talibanilor

Ambasadorul Franței la Kabul a chemat la ”încetarea ofensivei militare a talibanilor, a asasinatelor țintite ce au loc peste tot în Afganistan, la încetarea distrugerii infrastructurilor vitale și a amenințărilor la adresa progreselor politice și sociale realizate de afgani în ultimii 20 de ani, cu sprijinul inclusiv al Franței”. Talibanii jefuiesc, incendiază, distrug clădiri și rețele de energie și comunicații. Răpesc și ucid fără discriminare civilii, semnalează ambasadorul Franței la Kabul. În teritoriile ocupate, ei reprimă drepturile omului, în principal ale femeilor și ale fetelor, lichidează libertatea de expresie. Franța promite «continuarea cooperării cu Afganistanul și în actualele circumstanțe, în încercarea de a opri recăderea acestei țări în tenebrele unui regim de pe alte vremuri».


- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Iar ati luat batai fa americanilor fa ? Dupa ce v-au infrant in Siria, amu in Afganistan, mai inainte in Vietnam si in Coreea, in vittor unde vreti sa mai luati batai ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW