Partidul la putere ”Visul georgian” a anunțat joi, 9 martie, retragerea proiectului unei legi controversate, de inspirație rusă, care a declanșat în ultimele două zile în Georgia manifestații extrem de dur reprimate de către forțele de ordine. ”În calitate de partid de guvernământ responsabil în fața fiecărui membru al societății, noi am decis retragerea necondiționată a acestui proiect de lege pe care-l susținem”, a declarat ”Visul georgian” într-un comunicat oficial.
Delegația Uniunii Europene în Georgia a salutat această decizie: ”Salutăm anunțul făcut de partidul la putere privind retragerea proiectului de lege controversat ce incriminează «influența străină»”, a declarat pe Twitter delegația europeană de la Tbilisi. ”Încurajăm toți liderii politici din Georgia să reia reformele pro-europene”, se subliniază în comunicat.
Protestele continuă
Partidele din opoziție au anunțat însă că vor continua manifestațiile contra guvernului și că mobilizarea ”nu va înceta câtă vreme nu vor exista garanții că Georgia este ferm angajată pe o cale pro-occidentală”. De comun acord, ele au chemat pentru joi seară noi adunări și au cerut eliberarea zecilor de persoane arestate în cursul incidentelor violente ce au avut loc miercuri între manifestanți și forțele de ordine.
O lege similară celei din Rusia
Anunțul de joi dimineață al guvernului georgian intervine după două zile de ample și violente manifestații în capitala Georgiei, Tbilisi, în cursul cărora forțele de ordine au recurs la grenade lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa zecile de mii de persoane adunate în apropierea clădirii parlamentului. Protestele au fost declanșate după ce la 7 martie fusese adoptat în prima lectură un proiect de lege ce prevede că organizațiile neguvernamentale și instituțiile de presă care primesc mai mult de 20% finanțare străină sunt obligate să se înregistreze ca ”agenți ai străinătății”, sub pedeapsă cu amenzi consistente. Potrivit criticilor, acest text de lege este în mod clar de inspirație rusă, știut fiind faptul că Kremlinul o utilizează pentru a reprima presa independentă, organizațiile angajate în apărarea drepturilor omului și opozanții politici. Într-un comunicat, partidul la putere ”Visul georgian” estimează că proiectul de lege georgian a fost prezentat de opozanții guvernului ”într-o manieră eronată” și a promis lansarea unor dezbateri publice în vederea unei explicări mai exacte a scopului legii respective. Partidul la putere nu închide, deci, ușa la o nouă revenire a promovării în parlament a proiectului respectiv.
Aspirațiile pro-occidentale ale georgienilor
Manifestațiile care au zguduit marți și miercuri Georgia, comentează corespondenți ai presei franceze, inclusiv ”le Figaro”, se înscriu într-un context mai larg al crizei politice din această țară caucaziană. O fostă republică sovietică, victima în 2008 a unei intervenții militare ruse, Georgia – mai exact, o mare parte a forțelor politice locale – dorește să se alăture Uniunii Europene și NATO, aspirație afirmată încă din 2003, cu prilejul așa-numitei ”revoluții a trandafirilor”. Revoluția respectivă l-a adus la putere pe pro-occidentalul Mihail Saakașvili, actualmente în închisoare, de unde afirmă că este victima unei răzbunări politice. Dar, remarcă de asemenea surse locale citate de presa străină, mai multe măsuri recente adoptate de guvernul la putere (precum cea privind ”agenții străini”) pun la îndoială menținerea aspirațiilor pro-occidentale ale puterii actuale, partidele de opoziție acuzând-l de apropiere de Moscova.
Aha!
„proiectul de lege de inspirație rusă”
… stil de presa mainstream din Romania, care pasamite face parte din ‘lumea libera’
La noi, in Constitutie avem garantata libertatea de exprimare, si tot acolo avem ingradita libertatea aceasta
pentru incitare la ura etc.
Avem comitete si comitii nationale impotriva discriminarii si a altor nebunii, organe care ingradesc libertatea de expresie.
Dar la noi toate aceste nu sunt de inspiratie rusa!
In aceeasi maniera Constitutia RSR din 1968 garanta libertatea de exprimare si o ingradea
in caz de propaganda impotriva oranduirii sociale etc.