Turismul este o industrie care este foarte mult influențată de sezonalitate. Astfel, turismul dedicat sporturilor de iarnă se poate practica doar în condițiile în care stratul de zăpadă și temperaturile oferă condițiile optime activităților specifice sporturilor de iarnă, iar turismul estival are nevoie de temperaturi ridicate și de zile însorite pentru a putea aduce numeroși turiști pe plaje.
Sezonalitatea influențează foarte mult și încasările prestatorilor de servicii din turism, ceea ce face ca prețurile serviciilor turistice să fie mai mari în vârf de sezon. Pentru a reduce impactul sezonalității în turism este recomandat ca fiecare destinație turistică să aibă în vedere și alte forme de turism care sunt mai puțin sau deloc influențate de sezonalitate. Dacă forme de turism precum ecoturismul sau agroturismul au devenit tot mai cunoscute în țara noastră ca și forme de turism care pot fi practicate în cea mai mare perioadă a anului, trebuie spus că mai există o formă de turism care nu este influențată de sezonalitate, și anume geoturismul.
Să facem cunoștință cu geoturismul
Atunci când vorbim despre geoturism facem referire la acea formă de turism care se referă la specificul unei anumite regiuni geografice și la valorificarea acestui specific geografic prin promovarea unor itinerarii turistice care să pună în valoare atracțiile reprezentative din punct de vedere al peisajului și al reliefului. În cadrul geoturismului principalele atracții sunt geositurile și geomorfositurile, adică elementele geologice și formele de relief / geomorfologia unei anumite regiuni/zone geografice.
Chiar dacă geoturismul este o formă de turism înrudită sau în strânsă conexiune cu ecoturismul, trebuie spus că geoturismul nu se bazează doar pe elementele geologice și geomorfologice ale unei regiuni geografice, această formă de turism vizând inclusiv factorii biotici și culturali, dar și formele de relief antropice (cele create de mâna omului). Cu alte cuvinte, atunci când discutăm despre geoturism ne raportăm la o abordare holistică din punct de vedere turistic pentru o anumită regiune sau zonă.
La baza acestei abordări stă conceptul conform căruia orice regiune de pe Terra este influențată de către geologie și geomorfologie atât în privința dezvoltării factorilor biotici, cât și din perspectiva dezvoltării comunităților locale și a aspectelor culturale specifice fiecărui comunități în parte.
La fel ca și în cazul altor forme de turism, și geoturismul are anumite caracteristici și principii care îl diferențiază de celelalte tipuri de turism. Primul aspect caracteristic este tocmai faptul că geoturismul promovează și se bazează pe elemente de geologie și geomorfologie, încurajând ideea turismului durabil pentru a conserva formele geologice și geomorfologice din fiecare regiune geografică. O altă caracteristică specifică pentru geoturism este caracterul puternic educativ pe care îl oferă turiștilor prin mulțimea de informații științifice privind înțelegerea geologiei și a aspectului actual al peisajelor în anumite regiuni geografice.
Tot în rândul caracteristicilor specifice geoturismului regăsim multitudinea de beneficii la nivelul comunităților locale. Acest lucru se datorează faptului că geoturismul promovează geosituri reprezentative și unice pentru o anumită regiune, iar dezvoltarea turismului înseamna încasări mai mari la nivelul comunității, noi locuri de muncă, dar și dezvoltarea activităților conexe turismului. Nu în ultimul rând geoturismul are ca și specific faptul că aduce satisfacție turiștilor prin aceea că oferă o oportunitate de relaxare, dar în același timp contribuie la acumularea unor cunoștințe noi și la îmbogățirea culturii generale privind lumea înconjurătoare.
Descoperă geoturismul alături de un ghid de turism specializat
Dacă toate aceste informații cu privire la geoturism ți-au stârnit curiozitatea, atunci poți avea în vedere să practici această formă de turism, iar cea mai bună alegere pentru a descoperi geoturismul este să apelezi la un ghid de turism specializat în geoturism. Un astfel de ghid de turism deține o pregătire academică în domeniul geografiei și al geomorfologiei, pentru a-ți putea oferi o mulțime de informații de specialitate într-un limbaj accesibil publicului general și folosind termeni care să poată fi înțeleși chiar și de copii.
Rolul ghidului de turism specializat pe geoturism este acela de a oferi turiștilor un pachet integrat de parcurgere a traseelor turistice în siguranță și de înțelegere mai aprofundată a ceea ce descoperă în peisajele pe care le străbat în timpul itinerariilor turistice. Un ghid de geoturism poate fi oricând alegerea potrivită inclusiv pentru activitățile extracurriculare pentru clasele de elevi sau grupele de studenți care organizează activități în aer liber, ghidul de geoturism putând să organizeze astfel de ieșiri asemenea unor cursuri în aer liber despre evoluția reliefului și a peisajului, dar și despre importanța protejării acestora.
Geoturismul poate fi practicat atât în mijlocul naturii, pentru a descoperi forme de relief și elemente de geologie unicat, cât și în apropierea orașelor sau chiar în orașe, acolo unde regăsim forme de relief antropice precum cariere de piatră, locuri fosilifere, galerii de mină, dar și forme de relief naturale cu aspecte unicat. Vestea bună pentru cei care își doresc să se bucure de activități de relaxare și care în același timp doresc să își îmbogățească cunoștințele este că pot practica geoturismul pe toată durata anului. Cu alte cuvinte, chiar dacă sezonul estival s-a încheiat, toamna poate fi un anotimp perfect pentru a te bucura de geoturism, iar pentru acest lucru poți să descoperi câteva itinerarii geoturistice aici.