După Angela Merkel, care va părăsi președinția partidului său, UCD, iată că și partidul «frate» bavarez, UCS, își schimbă conducerea. Horst Seehofer anunță că rămâne totuși în postul de ministru de Interne în guvernul german. Acest lider politic aspru criticat de partidul său, cunoscut pentru relațiile tensionate cu Angela Merkel, nu are intenția să se retragă total din viața politică și din guvernarea Germaniei, dar în opinia analiștilor politici germani, exprimată inclusiv în presă, este că disputele, contradicțiile dintre Merkel și Seehofer vor continua și în următoarea perioadă a guvernării, legate mai ales de chestiunea migrației.
Un congres extraordinar al UCS urmează să aibă loc în luna ianuarie, la care se va proceda anticipat la alegerea noului președinte al partidului.
După decizia Angelei Merkel de la sfârșitul lunii octombrie de a nu mai candida la un nou mandat la președinția UCD, și asupra lui Horst Seehofer, liderul UCS, aliatul UCD, au crescut considerabil presiunile. Sancțiunea a venit duminică seară, când cadrele de conducere ale Uniunii Creștin Sociale au obținut plecarea lui Seehofer, la începutul anului viitor, de la conducerea partidului. Acesta a precizat că data exactă a plecării efective din funcție (deși mandatul său expiră tocmai la finele anului 2019) va fi stabilită în următoarele zile. În luna ianuarie va avea loc un congres extraordinar la care va fi ales un nou lider al UCS. Surse informate dau ca posibilă desemnare drept succesor al lui Seehofer pe actualul ministru-președinte al landului Bavaria, Markus Söder, ce urmează ca apoi să cumuleze ambele funcții. El este cunoscut deja ca rivalul politic dintotdeauna al lui Seehofer. Este evident, relevă presă germană, că Seehofer, al cărui mandat era valabil până la sfârșitul anului 2019, plătește acum prețul înfrângerii UCS la alegerile regionale din luna septembrie. Deși până atunci UCS asigura fără parteneri conducerea landului Bavaria, la scrutinul regional nu a reușit să obțină decât 37,2% din sufragii, obligând-o să se alieze cu mișcarea conservatoare bavareză Freie Wähler. Analiști politici bavarezi atribuie acest insucces nemulțumirii provocate alegătorilor față de coaliția guvernamentală de la Berlin în care Seehofer deține postul de ministru de Interne. Apoi, foarte critic la adresa politicii privind migrația a Angelei Merkel, Seehofer a fost practic la originea unor crize ce erau pe punctul să arunce în aer guvernul. Ultimul scandal legat de situația șefului serviciului german de informații interne, Hans-Georg Maassen, a demonstrat pe deplin pericolul pe care-l reprezintă Seehofer pentru stabilitatea guvernării.
Horst Seehofer rămâne ministru de Interne
Deși a beneficiat de un sprijin total din partea lui Horst Seehofer, Maassen, care, ne amintim, a pus la îndoială existența scenelor de vânătoare de oameni în orașul Chemnitz, cu prilejul manifestațiilor de la sfârșitul lunii august, a fost în cele din urmă demis. Surd la presiunile social-democraților, pentru a-și explica sprijinul dat lui Maassen, el a publicat în presă un discurs al acestuia, extrem de critic la adresa coaliției, în special la adresa SPD, pe care-l acuză că este manipulat de forțe radicale. Lunea trecută, deși cu pozițiile politice fragilizate, Horst Seehofer a anunțat că își menține funcția de ministru de Interne, iar purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a confirmat că nu va avea loc vreo remaniere a guvernului german.
Retragerea lui Seehofer de la conducerea UCS nu scutește de probleme coaliția la guvernare a Germaniei
Opinia generală la Berlin, transmite corespondentul ziarului «Les Echos», este că plecarea lui Horst Seehofer de la conducerea UCS nu numai că nu scutește coaliţia guvernamentală de complicații, dar îi va provoca un plus de fragilitate. În condițiile în care doi din cei trei președinți ai partidelor din coaliție (UCD și UCS) și-au anunțat plecarea din funcții, toate privirile se îndreaptă acum către Andrea Nahles, președinta SPD. Numită în urmă cu o lună la conducerea partidului, nici nu nu se gândește la vreo schimbare în conducerea acestuia. Ea a declanșat o amplă operațiune de renovare a partidului, vizând în principal stoparea scăderii în sondajele de opinie a popularității partidului. Surse informate din interiorul SPD, relevă corespondentul «Les Echos»,spun însă că acest proces renovator nu are loc fără probleme, chiar fără «insurecție».