20.4 C
București
joi, 13 mai

Germania: Parlamentari, miniștri, președintele țării și însăși Angela Merkel, ținte ale unor atacuri informatice de mare amploare

Ținte ale atacurilor informatice, informează presa germană, au fost, de fapt, mai multe sute de parlamentari din Bundestag, reprezentând toate partidele, indiferent de culoarea politică. Datele recuperate includ mailuri, mesaje private, fotografii, numere de telefon. Ținte au fost nu doar parlamentarii, ci și miniștri federali, oameni de artă, ziariști, dar și dna Angela Merkel.

Între informațiile subtilizate, unele sunt extrem de sensibile. Primul care a evocat fenomenul, joi seară, a fost Radioul public din Berlin. Acesta a precizat că este vorba de numere ale telefoanelor mobile, adrese personale de mail, discuții private pe teme sensibile, scrisori, fotografii, facturi sau alte informații privind cărțile de credit, copii de pe acte de identitate. Datele recuperate au fost difuzate de-a lungul lunii decembrie – via un cont Twitter – către 17.000 de abonați. Publicarea datelor pe rețelele de socializare, explică «Süddeutsche Zeitung», avea loc zilnic, sub forma unui calendar.

Angela Merkel, vizată

Interesant este, spune ziarul german citat, că ținte ale atacurilor informatice au fost deputați din toate partidele, cu excepția celor din extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD). Toți miniștrii federali, dar și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și-au văzut expuse datele personale pe rețele de socializare. Hackerii, relevă Bloomberg, au publicat inclusiv elemente pe care le-au considerat că au legătură cu Angela Merkel și cu ministrul Economiei, Peter Altmaier. Potrivit ziarului «Bild», date personale au fost recuperate și făcute publice inclusiv referitor la jurnaliști, muzicieni, actori, alte celebrități. Autoritățile germane nu au putut oferi deocamdată niciun element asupra identității autorilor, responsabililor acestui «furt» de mare anvergură a unor date personale prin intermediul atacurilor informatice. Katarina Barley, ministru al Justiției (din partea SPD), a făcut o primă declarație în care a evocat «un atac informatic grav» prin care «autorii doresc să zdruncine încrederea în democrația și instituțiile germane». Oficiul federal german pentru securitatea tehnologiilor informatice a declanșat imediat o anchetă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW