Iată că ceea ce nu îndrăzneam să anticipez, anume încă o surpriză majoră la Campionatul Mondial de hochei pe gheață din Finlanda și Letonia, s-a produs: Germania mai face o victimă de marcă și elimină formația Statelor Unite ale Americii, care se dovedise cea mai în formă echipă la actuala ediție, nepierzând până la acest moment niciun meci. Astfel, marile rivale Canada și SUA nu se vor întâlni în finala preconizată de mulți.
Cu jucători de valoare din NHL în componență, echipa SUA înregistrase următoarele rezultate: SUA – Finlanda 4-1, SUA – Ungaria 7-1, SUA – Germania 3-2, SUA – Austria 4-1, SUA – Danemarca 3-0, SUA – Franța 9-0, SUA – Suedia 4-3 (OT) – în grupe, iar în sferturile de finală 3-0 cu reprezentativa Cehiei.
Sincer, nu credeam că pe americani îi va opri cineva în drumul spre finală și, poate, către titlu, dar din nou calculele hârtiei au fost răsturnate.
Să fie complexul echipei care joacă perfect, despre care am mai scris anterior, sau pur și simplu actuala reprezentativă a Germaniei, care deja a egalat performanțele ce datau tocmai din 1930 și 1953, când a cucerit medaliile de argint, este prea bună pentru a fi învinsă?
Indiferent care va fi rezultatul finalei, elevii lui Harold Kreis au scris istorie: într-o epocă modernă dominată de Canada, Finlanda și Suedia, au reușit să se califice în finală eliminând consecutiv cele mai bune echipe de până atunci ale turneului!
Nimeni nu va putea să le reproșeze ceva nemților dacă cumva vor pierde finala cu Canada. În schimb, mai mult ca sigur, în vestiarele echipelor Elveției și Statelor Unite s-a pornit furtuna!
Este și asta o lecție, anume că prin muncă și dăruire, prin pasiune și talent te poți impune acolo unde ”senatorii de drept” sunt alții.
Germania are și câțiva jucători care joacă în NHL, dar cei mai mulți evoluează în campionatul intern, DEL, unul a cărui valoare a crescut în ultimii ani.
(De notat că nici în cealaltă semifinală Canada nu s-a impus tocmai ușor, după două reprize scorul fiindu-le favorabil letonilor cu 2-1. Rezultatul final a fost de 4-2 pentru Canada, cu ultimul gol marcat în poarta goală).
Ce s-a întâmplat pe teren?
Start perfect pentru Statele Unite, care au marcat repede (min. 2) prin Alex Tuch, care a profitat la un atac de spațiul rămas liber în poarta adversă și au majorat scorul două minute mai târziu, prin Rocco Grimaldi, care a scăpat singur cu portarul advers și a șutat imparabil. Cei mai cârcotași ar fi putut să se întrebe doar care vor fi proporțiile finale ale scorului.

Grimaldi a aprins speranțele americanilor… (foto: captură Youtube)
N-a fost însă deloc așa, fiindcă germanii au dovedit că știu să reacționeze și că învață din greșeli. Mai întâi au echilibrat jocul, dovedindu-se mai puțin vulnerabili, apoi au reușit să înscrie la rândul lor de două ori până la pauză, egalând! (F. Tiffels a fructificat o situație de superioritate a echipei sale, pe urmă M. Szuber a punctat pentru 2-2, după o acțiune foarte rapidă și bine purtată de coechipieri).
După o bară a germanilor și o fază controversată, dar lămurită deplin de arbitrajul video (pucul nu a depășit linia porții apărate de Niederberger), americanii reintră în avantaj la jumătatea reprizei secunde, prin golul marcat de M. Eyssimont.

…dar germanii au revenit la timp (foto: captură Youtube)
Nu s-a mai înscris până către finalul reprizei a treia, când M. Noebels a trimis meciul în prelungiri, fructificând o superioritate obținută cu mai puțin de 2 minute înainte de sfârșitul timpului regulamentar prin scoaterea portarului de pe gheață. Nemții au jucat foarte bine această superioritate, știind că orice greșeală le-ar fi fost fatală.
În prelungiri, americanii au părut mai periculoși, dar elevii lui Harold Kreis au știut să se apere, au avut și ei ocaziile lor și pe final inevitabilul s-a produs: Frederik Tiffels, jucătorul lui Red Bull München, scapă pe contraatac, driblează perfect apărătorii și șutează în colțul din stânga sus, fără speranțe pentru Casey DeSmith, ”detonând” marea bombă a Mondialelor.