Miniștrii se tem că fluxul de gaze ar putea să nu mai fie reluat niciodată, deoarece lucrările anuale de întreținere încep în curând la conducta Nord Stream 1.
Germania se pregătește pentru o posibilă oprire permanentă a fluxului de gaz rusesc începând de luni, când au început lucrările de întreținere la conducta Nord Stream 1, care aduce combustibilul în cea mai mare economie a Europei prin Marea Baltică.
Lucrările la conducta de 1.220 km (759 mile) sunt un eveniment anual și necesită închiderea robinetelor de gaz timp de 10 până la 14 zile. Dar niciodată până acum, în istoria de zece ani a conductei, Germania nu s-a întrebat serios dacă fluxul va începe din nou.
Robert Habeck, ministrul german al Economiei, nu s-a sfiit să abordeze preocupările guvernului. Sâmbătă, el a vorbit despre „scenariul de coșmar” care ar putea avea loc.
„Totul este posibil, orice se poate întâmpla”, a declarat Habeck pentru postul de televiziune Deutschlandfunk. „S-ar putea ca gazul să curgă din nou, poate mai mult decât înainte. Se poate întâmpla, de asemenea, să nu mai primim nimic. Trebuie să ne pregătim cu onestitate pentru cel mai rău scenariu și să facem tot posibilul pentru a încerca să facem față situației”.
Fără gazul rusesc Germania va avea probleme grave
Gazul rusesc este vital pentru funcționarea economiei germane, precum și pentru menținerea încălzirii majorității locuințelor. Fluxurile prin gazoduct au fost reduse în ultimele luni și se află la aproximativ 40% din nivelurile obișnuite.
Rusia a dat vina pe sancțiuni pentru reducerea fluxului, susținând că acestea i-au împiedicat accesul la piese de schimb.
Sâmbătă, Canada a declarat, după consultări cu Germania și Agenția Internațională pentru Energie, că va acorda o derogare temporară de la sancțiunile împotriva Rusiei pentru a permite întoarcerea de la Montreal a unei turbine rusești reparate, necesară pentru efectuarea lucrărilor de întreținere.
Vineri, Kremlinul a declarat că va crește livrările de gaze către Europa odată ce turbina va fi returnată Rusiei. Ucraina s-a opus acestei măsuri, susținând că aceasta contribuie la continuarea dependenței continentului de gazul rusesc.
Tot vineri, o ordonanță de urgență a trecut prin ambele camere ale parlamentului german pentru a permite reactivarea centralelor electrice pe bază de cărbune scoase la naftalină, în ciuda intensității lor de carbon.
Germania va muri fara gazul rusesc. Apoi va crapa UE si Romania va avea snasa de a se dezvolta prin propriile resurse care vor trebui urgent nationalizate. Amin