Mii de francezi, reuniţi la Paris pentru a aduce omagiu profesorului victimă a unui atentat terorist

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică în Piața Republicii din Paris și în alte orașe ale țării pentru a aduce un omagiu profesorului de istorie-geografie Samuel Paty, decapitat vineri de un imigrant rus de origine cecenă, pentru că la o lecție despre libertatea de exprimare le-a arătat elevilor săi caricaturile profetului Mahomed, apărute în revista satirică Charlie Hebdo.

Scandând sau purtând panouri pe care era scris „Nu totalitarismului în gândire!”, „Eu sunt profesor”, „Sunt musulman!”, „Libertate de expresie!”, „Libertatea de a fi profesor!”, arborând drapele naționale, miile de francezi au salutat, la Paris, în atmosferă de calm, memoria profesorului asasinat. Au fost auzite aplauze și a fost intonat imnul național. Unii manifestanți au avut curajul să poarte panouri pe care erau afișate caricaturile lui Mahomed publicate în trecut de revista Charlie Hebdo. Manifestația s-a desfășurat în prezența mai multor personalități politice de toate culorile: premierul Jean Castex, ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, dna primar (socialistă) a Parisului, Anne Hidalgo, lidera Dreptei din regiunea Île-de-France (ce înglobează Parisul), Valérie Pécresse ş.a.

Manifestații similare au avut loc și în marile orașe franceze Lyon, Lille, Nisa, la care au participat sute și mii de cetățeni care au dezaprobat crima comisă de imigrantul cecen. Un omagiu național va fi de asemenea adus profesorului Samuel Paty miercuri, în coordonare cu familia sa, a anunțat Elysée, iar numele său va fi dat colegiului unde a predat și în apropierea căruia a fost ucis.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW