Eugen Măruţă (gds.ro)
Grupul energetic pe gaze naturale pe care Complexul Energetic Oltenia l-a anunțat pentru Termocentrala de la Ișalnița este sub semnul întrebării.
Nu a fost publicat încă un anunț pentru selecția de oferte pentru blocul energetic nou de la Ișalnița, care va avea o putere instalată de 850 MW. „Avem investitori identificați pentru nouă dintre cele zece proiecte, mai avem un singur proiect CCGT (centrala pe gaze în ciclu combinat – n.red.) de 850 MW de la Ișalnița pentru care mai așteptăm investitor. Ținta este să punem în funcțiune parcurile fotovoltaice în 2024 și centralele pe gaze în 2026, în total 2.000 MW”, a făcut public Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Pentru cele 9 proiecte au depus oferte de angajament companiile Petrom și Tinmar. Complexul Energetic Oltenia produce energie pe bază de lignit, însă pregătește implementarea unui Plan de restructurare și decarbonare pentru perioada 2021 – 2026.
Investiții în valoare de 1,44 de miliarde de euro
Planul propune construirea a două grupuri pe gaze naturale la Termocentrala Turceni și la Termocentrala Ișalnița. De asemenea, se intenționează construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de peste 725 MW. Acționarii companiei au aprobat deja constituirea de societăți de proiect, mixte, pentru realizarea noilor investiții.
Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița. Cele 10 investiții pe care le propune Complexul Energetic Oltenia au nevoie de o finanțare de 1,44 de miliarde de euro.