Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat joi că Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă (OUG) privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, puternic susținut de liderul PSD, Liviu Dragnea, și criticat dur de opoziție.
Mai mult, ministrul a anunţat că vor fi înfiinţate mai multe astfel de fonduri.
„Guvernul a decis să facă acest demers în două etape prima fiind aceea de a crea cadrul general în care să se poată crea astfel de fonduri, fiecare fond suveran va asigura României investiții sustenabile în zone care se dezvoltă, fondurile vor contribui la dezvoltarea economiei prin susținerea unor zone din industie, forma de organizare este de societăți românești pe acțiuni, iar condițiile de administrare se vor stabili prin OUG”, a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul de Finanţe a pecizat că acele companii care vor intra în aceste fonduri suverane vor fi anunţate ulterior.
„Ulterior, vom anunţa şi companiile care vor intra în acest Fond. Aceste fonduri au rol în finanţarea inclusiv a start-up-urilor, a investiţiilor în industrie (…), în crearea de locuri de muncă, în dezvoltarea capitalului uman şi a pieţei de capital”, a mai spus Teodorovici.
Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din fondurile de investiţii sunt firme precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Tarom, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.
Teodorovici a menţionat că a fost introdus în legislaţie ceea ce a fost stabilit în discuţiile cu Eurostat.
„Au fost o serie de analize cu cei de la Eurostat. Am inclus tot ce am discutat cu dânşii. Vreau să văd cum decurg lucrurile până la finalul anului”, a spus ministrul.
Eurostat a cerut ca Fondul Suveran de Investiţii să fie înfiinţat ca societate cu activitate de intermediere financiară, care să respecte legislaţia Uniunii Europene (UE).
De altfel, şi premierul Viorica Dancilă a vorbit, la începutul ședinței de Guvern de joi, despre intenţia Guvernului de a adopta ordonanţa pentru înfiinţarea fondurilor suverane de investiţii.
„Discutăm în şedinţă un proiect de OUG prin care vom crea cadrul general privind condiţiile prin care o societate reglementată de legea societăţilor, nr. 31/1990, trebuie să le îndeplinească pentru a fi fond suveran de dezvoltare şi investiţii.
Este nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltării economice a României. Un altfel de model de dezvoltare, aplicat cu succes în alte ţări, aduce beneficii pe mai multe planuri, prin investiţii profitabile şi susţinerea unor proiecte în domenii prioritare. Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule financiare sau de intermediere financiară, de acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care pe de o parte să aibă un rol multiplicator în economie, pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze, să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi către proiecte prioritare.
Prin activitatea fondului vor fi susţinute domenii şi activităţi de dezvoltare cum ar fi: finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice, pieţele de capital. Sunt proiecte de anvergură, pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-privat, aşa cum ne-am angajat în programul de guvernare”, a spus Viorica Dăncilă.
Marți, Eugen Teodorovici declara că proiectul de ordonanță de urgență privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții a primit toate avizele necesare. Acesta a precizat că după adoptarea OUG vor avea loc noi discuţii în coaliţie, cu ALDE, privind lista companiilor care vor intra în Fondul suveran.