Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat miercuri la întâlnirea de lucru a ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, cu ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando, potrivit mmuncii.ro.
În cadrul discuției de la Palatul Victoria au fost abordate mai multe teme de interes între care răspunsul Uniunii Europene la conflictul din Ucraina și sprijinul acordat refugiaților, propunerea de directivă privind salariile minime precum și cea privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. De asemenea, discuțiile au vizat și economia socială, extinderea măsurilor sure în gestionarea tranziției verzi și digitale și formarea profesională și recalificarea lucrătorilor, cu referire în special la forța de muncă angajată de companiile italiene din România.
La finalul întâlnirii, cei doi miniștri ai muncii au semnat Memorandumul de înțelegere privind colaborarea și schimbul de informații în domeniul Inspecției Muncii.
Documentul are ca scop îmbunătățirea cooperării între autoritățile de control și monitorizare române și italiene cu privire la prevenirea și combaterea practicilor ilegale din domeniul detașării transnaționale, muncii nedeclarate și plasării ilegale, inclusiv în context sezonier. De asemenea, prin semnarea memorandumului se urmărește promovarea și asigurarea unei aplicări corecte a legislației naționale și a legislației europene în scopul protecției drepturilor lucrătorilor care muncesc pe teritoriul celor două state, ținând cont și de condițiile specifice create de pandemia de Covid – 19.
Documentul mai stabilește punctele de contact pentru eficientizarea comunicării reciproce, prevede derularea unor acțiuni de informare adresate atât lucrătorilor, cât și angajatorilor stabiliți într-un stat care doresc să presteze servicii în celălalt stat și efectuarea de inspecții concertate sau comune, precum și realizarea schimbului de informații și de documente necesare între autoritățile competente din cele două state.
”În centrul preocupărilor Guvernului se află cetățeanul român, indiferent unde se află el. Datoria noastră este să oferim soluții pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia – și aici discutăm de peste un milion de persoane, precum și în alte state europene. Avem în vedere drepturile salariale, de pensie, precum și cele care țin de siguranţa muncii. Comunitatea de români din Italia și cea de italieni din România sunt punți de legătură între țările noastre, care se bucură și de relații economice consistente, aflate pe un trend de consolidare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
“Memorandumul semnat astăzi reprezintă un pas important în consolidarea cooperării româno-italiene în domeniul muncii și în același timp cred că este extrem de important pentru lucrătorii români din Italia, dar și pentru lucrătorii italieni din România. Am stabilit cu domnul ministru ca prin Autoritatea Europeană a Muncii, instituție înființată în anul 2019 datorită finalizării unui dosar extrem de important în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, echipe mixte de inspectori din Italia și România să participe la grupuri de lucru de profesionalizare și armonizare a condițiilor de lucru și a legilor din cele două țări, astfel încât, la controalele mixte care se vor desfășura și în Italia, și în România, să ne fie mult mai ușor. Un alt aspect important stabilit astăzi vizează cooperarea în ceea ce privește certificarea și confirmarea stagiilor de cotizare ale cetățenilor români care lucrează în Italia. Am stabilit să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult timpul de așteptare al cetățenilor care au dreptul la pensie, iar noi să ne străduim și mai mult pentru a le deschide cât mai rapid acest drept”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius Budăi.
La rândul său, ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando, a apreciat că Memorandumul semnat la București este un instrument prețios care va permite inspectoratelor de muncă din cele două țări să intensifice colaborarea pentru întărirea protecției muncii lucrătorilor și siguranța la locul de muncă.
”Este necesară cooperarea prin schimbul de informații și de bune practici în cadrul inspecției muncii pentru a asigura protecția eficientă a lucrătorilor detașați de pe teritoriul unuia dintre statele noastre pentru a desfășura activități pe teritoriul celuilalt. Este esențială cooperarea activă în domeniul prevenirii și combaterii muncii nedeclarate, a detașării transnaționale false a lucrătorilor, a plasării ilegale a forței de muncă și, în general, a încălcărilor drepturilor lucrătorilor. Interesul guvernelor noastre este de a proteja și de a facilita libera circulație a lucrătorilor, asigurând în același timp protecția drepturilor acestora, a condițiilor de muncă, legalitatea relațiilor contractuale. Sunt sigur că în viitor, datorită înțelegerii pe care o semnăm astăzi, de fiecare dată când inspectorii noștri vor resimți necesitatea de a lucra împreună pentru a asigura o mobilitate echitabilă și demnă, putem cu toții să fim disponibili și să ne întărim capacitățile pentru a combate fenomenele de fraudă și abuzuri, de muncă nedeclarată și de exploatare”, a declarat ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.