Hans-Lothar Domröse, fost comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum, participant în cadrul conferinței
„Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, a făcut, în cadrul unui interviu acordat Monitorului Apărării, o serie de aprecieri referitoare la rolul jucat de România în cadrul NATO, recomandări pe care le-ar putea urma, precum și aspecte referitoare la cooperarea NATO-UE.
Generalul Hans Lothar Domrose este CEO şi fondator la Domröse-Consulting, ofiţer de rang înalt al armatei germane, fost comandant al comandamentului Forţelor Comune Aliate Brunssum. În 2011, generalul a devenit reprezentantul militar german MC / NATO şi UE la Bruxelles.
Hans-Lothar Domröse a vorbit şi despre importanţa alocării a 2% din PIB pentru apărare, felicitând România pentru îndeplinirea acestui obiectiv NATO.
„România este un partener şi aliat foarte important în cadrul NATO. Avem regiuni diferite: în nord, Norvegia, de exemplu, nordul îndepărtat, foarte important, apoi avem Marea Baltică, unde statele baltice joacă un rol semnificativ, şi apoi avem regiunea Mării Negre, unde România joacă un rol semnificativ (…) fiindimportantă în această regiune de sud, împreună cu alţii, dar cu toţii împreună formăm Alianţa, şi nu putem spune că o naţiune este mai importantă decât celelalte.”, a declarat acesta.
Întrebat de recomandările pe care i le-ar putea face României în vederea unei mai bune îndepliniri a rolului acesteia în cadrul NATO, acesta a declarat că: „Această naţiune minunată nu are nevoie de niciun sfat de la mine, dar dacă mă întrebaţi, m-aş concentra mai mult asupra capacităţilor de nişă. (…) Ar trebui să va concentrați mai mult pe războiul modern, pe securitatea cibernetică, pe ofensivă cibernetică, pe (războiul) hibrid, pe astfel de lucruri.” , conform monitorulapararii.ro.
Privitor la natura relației dintre Uniunea Europeană și NATO, acesta a declarat că cele două organizații nu se află într-o relație de competitivitate – cele două având roluri diferite și bine definite – ci mai degrabă una de cooperare.
„Uniunea Europeană poate furniza bani, poate furniza servicii, poate sprijini NATO, dar pentru război şi pentru acţiunile care nu iau forma unei lupte armate, pentru a preveni un război, doar NATO poate garanta acest lucru, iar din câte ştiu, nu există ambiţii, ori Uniunea Europeană să fi spus vreodată că ne va proteja. Nu poate şi nu va face asta”, a declarat generalul german.