miercuri, 8 iulie, 2020
21.9 C
București

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George Floyd, protestele, din ce în ce mai ample și violente, au cuprins, până sâmbătă, aproape întreaga țară.

Tensiunea a început, inițial, la Minneapolis, statul Minnesota. După două nopți de confruntări între forțele de ordine și protestatari, la Minneapolis a fost trimisă inclusiv Garda Națională, care s-a alăturat unor imense forțe ale poliției și unui mare număr de elicoptere. Au fost folosite gazele lacrimogene și toate mijloacele dure represive, inclusiv gloanțele de cauciuc. Protestele s-au extins în zilele următoare în multe alte zone și orașe americane – California, Memphis, Tennessee, Chicago, Illinois, Los Angeles, Indianapolis, Knoxville, New York, Houston, Las Vegas, San Diego, Denver, Albuquerque, Portland.

Așa cum s-a anunțat, bărbatul de culoare, în vârstă de 46 ani, a decedat luni seară, la scurt timp după ce a fost arestat de poliție, suspectat că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 dolari pentru a-și cumpăra țigări. Reclamat de vânzător, poliția l-a pus la pământ, iar un agent și-a pus piciorul pe gâtul lui pentru câteva minute fără a lua în seamă țipetele bărbatului care acuza imposibilitatea de a respira. Mobilizarea în zonele marcate de proteste a unor imense forțe de ordine și recurgerea la la metode din cele mai dure pentru reprimarea protestatarilor – nu doar persoane de culoare – a provocat, potrivit jurnaliștilor de la presa scrisă americană și străină, precum și de la CNN și alte posturi de televiziune, amplificarea protestelor până în fața Casei Albe, la Washington. Vineri seară, Casa Albă era închisă, dar câteva sute de protestatari se adunaseră în fața ei scandând numele lui George Floyd și sloganuri împotriva tratamentului la care sunt supuși cetățenii de culoare. Au fost arse drapele naționale și au avut loc ciocniri între protestatari și agenții serviciilor secrete sau ai forțelor de ordine de la Casa Albă.

Nici concedierea, la ordinul președintelui Donald Trump, a celor patru agenți ai poliției care s-au ocupat de cazul George Floyd, nici anchetarea și arestarea polițistului care i-a provocat acestuia moartea nu au liniștit spiritele.

În centrul orașului Atlanta (statul Georgia), o manifestație începută pașnic s-a transformat într-un haos total atunci când cei prezenți la protest au incendiat o mașină a poliției, au lovit polițiștii cu sticle, au vandalizat sediul CNN și au pătruns într-un restaurant, informează “USA Today”. În fața sediului CNN a fost arborat un panou pe care scria “Black lives matter” (Viețile Negrilor contează).

La Minneapolis au continuat și vineri seară protestele sub sloganul “Nu justiție, nu pace, urmăriți poliția!”. Nu a fost luată în seama încetarea focului impusă la nivelul întregului oraș. Din nou au fost folosite gazele lacrimogene și vehicule militare au patrulat în tot cursul zilei orașul. Au fost înregistrați răniți, precum și un prim deces, un tânăr de 19 ani, care participa la un protest la Detroit.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

555 noi cazuri de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate...

ANUNȚ DE PUBLICITATE PRIVIND CUMPĂRAREA UNUI IMOBIL CU DESTINAȚIA DE SEDIU PENTRU AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII, cu sediul în București, str. Delea Nouă, nr. 2,...

Leonardo Badea (BNR): Soluțiile de reconstrucție economică trebuie să țintească și viitorul, nu doar prezentul

Viceguvernatorul BNR, domnul Leonardo Badea, a declarat: „Societatea noastră, așa cum o știm astăzi,...