În pofida constrângerilor economice pe care le-a generat pandemia de COVID-19, IFC și-a intensificat sprijinul oferit agenților economici din România cu investiții-record de 429 milioane USD în exercițiul financiar 2021 — în perioada iulie 2020-iunie 2021 — pentru a proteja locurile de muncă, pentru a salva micile afaceri și pentru a accelera un proces verde și rezilient de redresare economică la nivel național.
Investițiile din România s-au concentrat în primul rând pe sporirea nivelului de incluziune financiară, prin abordarea nevoilor financiare ale IMM-urilor, promovarea inițiativelor verzi pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru consolidarea piețelor de capital, precum și pentru a îmbunătăți reziliența băncilor de importanță sistemică.
Pentru a veni în sprijinul eforturilor de redresare ale României, IFC a investit suma de 474 milioane lei (echivalentul a peste 110 milioane USD) în bonduri emise de două dintre băncile sistemice din această țară (Raiffeisen Bank S.A și Banca Comercială Romana S.A). Aceste bonduri, care ne așteptăm să poată fi încadrate ca și cerințe minime pentru fonduri proprii și ca pasive eligibile (MREL – Limita maximă de expunere la risc) în conformitate cu Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare constituie investiții ale IFC în instrumente MREL, ceea ce constituie o premieră și pentru țara noastră.
Mai mult decât atât, IFC a sprijinit construirea în România a unui complex TI&C prietenos cu mediul printr-o finanțare de aproximativ 72 milioane EUR acordată Palas Campus, o sucursală a Iulius Holding aflată integral în proprietatea acestuia. Investiția marchează primul împrumut „verde” acordat de IFC unui agent economic local. Pe de altă parte, investiția de 42,5 milioane euro în emisiunea de obligațiuni ecologice emisă de CTP N.V., alături de creditul „verde” de 73,5 milioane acordat N.E. Property B.V., va ajuta România să-și extindă infrastructura de afaceri ecologice, luând în același timp și măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.
Pentru a aborda cu succes creșterea nevoilor de capital a IMM-urilor din România și din alte țări vecine, IFC a furnizat 60 milioane euro unui număr de trei fonduri regionale – Evolving Europe Principal Investments Fund I, BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund și LAUNCHub Fund II. Investițiile realizate prin fondurile regionale și prin CTP N.V. se adaugă investițiilor totale de 429 milioane USD realizate de IFC în această țară.
„În pofida crizei generate de pandemia de COVID-19, noi am continuat să investim în domenii strategice din România, concentrându-ne în special pe schimbările climatice și pe incluziunea financiară”, a declarat Wiebke Schloemer, Director IFC pentru Europa și Asia Centrală. „Această investiție-record făcută în România indică atât nivelul de încredere pe o avem în eforturile de redresare făcută în România, precum și în creșterea pe termen lung pe care o va înregistra această țară, precum și angajamentul nostru de a sprijini o redresare «verde»”.
De la izbucnirea pandemiei, IFC și-a concentrat eforturile pe acordarea de asistență sectorului privat pentru ca acesta să poată combate declinul economic. În martie 2020, IFC a anunțat că va oferi finanțări rapide de 8 miliarde USD la nivel mondial pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de COVID-19. În Europa și Asia Centrală, IFC și-a intensificat sprijinul acordat beneficiarilor existenți pentru a-i ajuta să abordeze impactul crizei.
Cristian Nacu, Senior Country Officer în cadrul IFC România, spunea: „Ne bucură faptul că am putut să sprijinim România cu investiții-record, având în vedere problemele pandemiei. Vom continua să căutăm în mod activ și să finanțăm proiecte care amplifică ritmul de creștere economică și de crearea locurilor de muncă, ajutând în același timp România să-și îndeplinească agenda «verde»”.
IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere angajată care în iunie 2021 totaliza 1.025 miliarde USD.