Președintele Donald Trump încearcă să găsească o soluție pentru încetarea blocajului bugetar în administrația fiscală, fără însă să facă vreo concesie la poziția sa în privința construirii costisitorului zid la frontiera sudică a Statelor Unite. Nici democrații din Congres nu cedează și nu au de gând să aprobe imensa sumă din bugetul țării pentru «capriciul» lui Trump.
În condițiile unei țări înglodate într-un blocaj bugetar păgubos pentru mandatul său, Donald Trump părea, miercuri, dispus să facă unele propuneri, fie ele și limitate, pentru ieșirea din blocajul ce afectează o bună parte din administrația americană. Într-un discurs «solemn» și «dramatic», transmis de posturile de televiziune din Biroul Oval, el a lansat un apel către toți americanii, cerându-le să se alăture proiectului său securitar, promis în campania electorală – construirea zidului la frontiera cu Mexicul. Argumentul său principal a fost în continuare masiva imigrație clandestină, care «face să curgă sânge american». În privința Zidului, Donald Trump nu a evocat decât o singură concesie: construirea Zidului din bare verticale de oțel și nu în beton, în speranța că o astfel de idee ar putea fi acceptată de liderii democrați ai Senatului și Camerei Reprezentanților, respectiv Chuck Schumer și Nancy Pelosi.
Democrații rămân pe poziție
«Președintele Trump trebuie să înceteze a-i mai ține pe americani ostatici, trebuie să înceteze provocarea unei crize migratorii și umanitare la frontieră», a lansat Nancy Pelosi. «Președintele Trump se bizuie pe frică și nu pe fapte, pe divizare și nu pe unitate», a spus la rândul său Chuck Schumer.
Donald Trump, la frontiera cu Mexicul
Negocierile bugetare au ajuns într-un punct mort. Miercuri, Donald Trump a părăsit brusc o întâlnire organizată la Casa Albă cu «tenorii» democrați din Congres, consacrată controversatului zid de la frontiera de sud. Astfel, blocajul bugetar continuă, doborând recordul atins într-o situație similară de la finele anului 1995, de 21 de zile. «Președintele s-a ridicat și a plecat pur și simplu de la discuții, a relatat Chuck Schumer, liderul democraților din Senat… Am asistat din nou la un capriciu, deoarece președintele nu a putut obține ceea ce dorea». În acest timp, relatează presa americană, 800.000 de funcționari federali sunt nevoiți fie să rămână acasă, fie să aștepte – la lucru – încetarea blocajului pentru a-și putea primi salariile. Surse informate parlamentare, dar și apropiate Casei Albe prevăd o agravare în aceste zile a conflictului președintelui cu liderii democrați din Congresul american. Este programat, din nou, un dejun de lucru la sediul Congresului, prilej cu care, de data aceasta, președintele va discuta cu liderii republicani. Joi, domnia sa are programată o vizită la frontiera cu Mexicul pentru «a discuta cu cei care se află în prima linie». S-a declarat ferm hotărât să continue difuzarea mesajelor sale în apărarea securității țării, dar a renunțat la ideea declarării «stării de urgență națională pentru a-și putea activa puterile extraordinare, o procedură ce ar risca să arunce țara într-o mare bătălie politico-judiciară».
Paralizia bugetară este deja resimțită în străinătate
Ambasadele americane sunt și ele direct afectate de blocajul bugetar, în detrimentul imaginii instituțiilor americane în afara granițelor țării. Un risc, spun comentatori ai presei americane și europene, ce nu poate fi subestimat. Actualul blocaj bugetar, cu efectele sale considerabile în planul instituțiilor federale, spun corespondenții ziarului «Les Echos», poate pune în lumină «fragilitatea sistemului politic american și o potențială instabilitate, întrucât el afectează o mare parte a administrației federale, inclusiv relațiile Washingtonului cu partenerii». Ambasadele americane sunt lovite direct de consecințele dezacordului între președinte și Congres. În lipsa fondurilor, unele ambasade sunt nevoite să renunțe la unele servicii ale angajaților locali, ca să nu mai vorbim de impresia acestei situații în țările sărace. «Voice of America» sublinia într-un comentariu că situația creată inclusiv la ambasadele Statelor Unite de blocajul bugetar lasă impresia «unei incompetenţe politice fundamentale», dăunează grav «imaginii Statelor Unite în plan extern». Un editorialist de la Bloomberg consideră că «restul lumii va sfârși prin a crede că instituțiile aflate la originea stabilității economice și politice a Statelor Unite se află pe calea erodării… ceea ce va diminua încrederea în lidershipul american».