Exista multe mituri si jumatati de adevaruri despre implanturile dentare. Ce este mai exact acesta, cat va rezista si ce este cu adevarat necesar sa stii?
Implanturile dentare, adica inlocuirea dintilor lipsa, devin din ce in ce mai populare in ciuda costurilor considerabile de achizitie. Si tocmai din cauza pretului mai mare, este bine sa stii cat timp te poti baza pe ele si ce sa faci pentru cel mai lung beneficiu posibil.
Ce este un implant dentar?
Implanturile dentare sunt suruburi din titan care inlocuiesc radacinile dintilor lipsa. O coroana, adica un dinte, sau chiar o proteza dentara intreaga, adica mai multi dinti, poate fi apoi atasata la implant.
Cum sta un implant dentar in gura?
Multi oameni inca mai cred ca implanturile dentare sunt cumva introduse cu forta. Nu este adevarat. Implanturile dentare sunt insurubate in os si implantarea efectiva este precedata de o planificare atenta. Trebuie sa existe suficient os pentru a plasa implantul, uneori trebuie completat mai intai, deseori forma gingiilor este de asemenea ajustata pentru a face rezultatul cat mai natural posibil.
Cat rezista un implant dentar?
Potrivit celor mai experimentati implantologi din tara, departamentul stomatologic de la clinica Excedent, 90% dintre implanturi functioneaza impecabil dupa zece ani. Un succes atat de mare este influentat de practica specialistilor cu experienta in implantologie, echipamente pentru planificarea si producerea implanturilor, precum si de instructiuni suficiente ale pacientului cu privire la modul de ingrijire a implantului.
Trebuie sa iti cureti implanturile dentare?
Un implant dentar nu rezista mai bine mediului incredibil de agresiv al cavitatii bucale decat un dinte, desi multi oameni cred exact opusul. Dintii pe care ni i-a dat natura sunt atasati la maxilarele unui sistem ingenios numit parodontiu, care rezista la infectie si se regenereaza. Implantul dentar, pe de alta parte, este inconjurat de ceva care seamana cu o cicatrice. Prin urmare, este absolut necesar sa il protejezi cat mai mult posibil.
O igiena dentara atenta are sarcina de a curata perfect inlocuirea dintilor si implantul. O periuta de dinti cu pasta de dinti, fie ea manuala sau electrica, nu este suficienta. Spatiile interdentare trebuie sa fie curatate cu ata dentara sau cu o perie interdentala de dimensiunea corecta. Dar cel mai important, imediat ce apar sangerari sau chiar inflamatii, trebuie sa „mergi la medic” rapid, deoarece implantul nu se poate apara la fel de bine ca un dinte. Daca „parodontita” dureaza de obicei ani (si decenii) pentru a deteriora un dinte, intregul proces de pierdere a tesutului poate dura saptamani sau luni, deci nu poti pierde timpul!
Ce se intampla daca nu poti utiliza un implant dentar?
Daca nu este posibil sau adecvat sa introduci un implant dentar, este recomandabil sa utilizezi un adeziv sau o punte lipita. Puntea adeziva va fi utilizata de medicul dentist daca pacientul nu are suficient spatiu intre dinti pentru implant, exista o problema cu tesutul osos la locul implantarii sau daca pacientul este prea tanar. Si ce anume este? Un pod adeziv, numit si pod lipit sau dinti lipiti, este un dinte artificial care este lipit de un dinte adiacent cu o mica „aripa”. Este fixat din interior, iar dintele din vecinatate este macinat foarte putin.