Aronia reprezintă unul dintre fructele minune, care contribuie semnificativ la întărirea sistemului nostru imunitar. Includerea fructelor de aronia în alimentația dumneavoastră poate ajuta la vitaminizarea organismului și totodată la combaterea stresului oxidativ.
Ce beneficii aduce consumul fructelor de aronia asupra organismului nostru?
Fructele de aronia sunt benefice pentru funcționarea în parametrii normali a metabolismului. Acest fructe se remarcă prin conținutul ridicat de:
- minerale (Magneziu, Potasiu, Calciu, Zinc),
- vitamine (B1, B2, C,E, K);
- antioxidanți (Polifenoli);
- Nutrienți.
Consumul zilnic de aronia poate ajuta echilibrarea organismului în foarte multe aspecte, precum:
- Reglarea nivelului de zahăr din sânge și reducerea riscului de apariție a diabetului – conținutul bogat de fibre din fruct contribuie la menținerea unei glicemii în parametri normali;
- Creșterea rezistenței sistemului imunitar – fiind o sursă esențială de antioxidanți, fructul întărește organismul și luptă eficient împotriva microbilor și a virușilor care ne compromit sănătatea;
- Îmbunătățirea sistemului cardiovascular – datorită conținutului de potasiu, aronia contribuie la reglarea tensiunii arteriale, diminuând riscul de infarct miocardic;
- Reglarea tranzitului intestinal – nutrienții din acest fruct ajută la o digestie normală, prevenind tulburările intestinale și protejând sistemul digestiv de bacterii;
- Ajută la detoxifierea organismului – chiar dacă sunt sățioase, fructele de aronia nu prezintă multe calorii, dar asigură un aport nutritiv zilnic, fiind un aspect esențial în dietele pentru slăbit.
Cum și când pot fi consumate fructele de aronia?
Pentru a avea o alimentație echilibrată și o bună funcționare a organismului este important să consumăm alimente bogate în proteine, care să ne asigure aportul zilnic de energie. Aronia este unul dintre aceste alimente, care acoperă necesarul de nutrienți și oferă o stare de bine corpului.
Este indicat ca fructele de aronia să fie consumate în stare proaspătă deoarece în felul acesta sunt menținute toate proprietățile:
- Curative;
- Antivirale;
- Nutritive.
Dar, fructele proaspete de aronia sunt mai greu de găsit, însă o bună alternativă este sucul de aronia. Se recomandă consumul sucului presat la rece, ce nu conține coloranți sau alți aditivi. O cantitate de 50 ml înainte de masă este ideală.
De asemenea, fructele de aronia pot fi consumate:
- în varianta uscată: aronia poate fi consumată ca o gustare între mesele principale, dar cantitatea zilnică nu trebuie să depășească 30 g;
- În varianta ceai: fructele deshidratate pot fi mărunțite și folosite într-o infuzie, rezultând un ceai bogat în antioxidanți cu numeroase efecte curative.
Concluzie
Consumul constant al fructelor de aronia contribuie la funcționarea normală a metabolismului, fiind un aliment bogat în vitamine și minerale.