Importantă întâlnire între înalți oficiali ai diplomaţiilor americană și rusă

Wendy Sherman, adjuncta Secretarului de stat american, și omologul ei rus, Serghei Riabkov, s-au întâlnit miercuri la sediul misiunii diplomatice americane din Geneva, în cadrul a ceea ce a fost numit oficial continuarea dialogului inițiat de Joe Biden și Vladimir Putin. Reuniunea a avut loc cu ușile închise, la captul căreia cele două personalități au făcut declarații. Au avut loc discuții «profesionale și substanțiale», a spus Wendy Sherman, «pragmatice, profesionale și precise», potrivit lui Serghei Riabkov. Riabkov s-a declarat foarte satisfăcut de modul în care s-au desfășurat consultările, constatând că Statele Unite au demonstrat că sunt dispuse să angajeze un dialog constructiv. «Noi», a declarat Riabkov citat de agenția rusă de presă TASS, «am avut grijă să punem accentul pe domeniile asupra cărora este posibilă găsirea unor puncte de convergență».

Controlul asupra armamentelor

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a precizat că discuțiile dintre cei doi înalți oficiali american și rus de la Geneva s-au referit la «situația în domeniul securitar, la modul de percepere a amenințărilor actuale la adresa stabilității strategice, precum și la perspectivele în materie de control asupra armamentelor». Referitor la acest ultim dosar, au fost de acord interlocutorii, este încă mult de lucrat. Serghei Riabkov a subliniat că Washingtonul și Moscova nu s-au putut pune de acord în privința modului de surmontare a crizei legate de controlul armamentelor, precizând că această chestiune, pe care o consideră «extrem de complicată», «a fost neglijată de multă vreme».

Cele două părți, s-a aflat din surse apropiate lor, au convenit să organizeze noi consultări în luna septembrie. Între timp vor avea mai multe consultări informale pentru determinarea subiectelor ce urmează a fi abordate cu prioritate în luna septembrie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW