În zilele acestui week-end, China a desfășurat circa 71 avioane de luptă, din care 60 avioane de vânătoare, în spațiul aerian din jurul Taiwanului, în cadrul unor manevre inițiate, potrivit Ministerului chinez al Apărării, ca răspuns la ”provocările” și la ”coliziunea” dintre Statele Unite și autoritățile din insula Taiwan. Surse taiwaneze au indicat că în jur de 60 de avioane de vânătoare chineze au luat parte la exercițiile militare amintite, între ele aflându-se și 6 aparate de tipul SU-30, cele mai perfecționate deținute de Beijing. În comunicatul zilnic al autorităților militare din Taiwan se mai arată că 47 din avioanele chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a insulei Taiwan.
De remarcat faptul, menționat de France Presse și „Le Figaro”, că Beijingul nu a precizat cu exactitate numărul aparatelor mobilizate la exercițiile militare de duminică și nici locul exact al manevrelor. Din datele furnizate de Ministerul taiwanez al Apărării se știe că cea mai mare parte a incursiunilor avioanelor chineze au avut loc în sud-vestul zonei de apărare (ADIZ) a insulei. Unele au depășit ”linia mediană” situată de-a lungul strâmtorii Taiwan.
Multe țări ale lumii dispun de zona ADIZ, în special China, Japonia,Coreea de Sud, Statele Unite sau Canada. Ele nu sunt identice cu spațiul aerian al unei țări, dar înglobează o zonă mult mai largă, concepută pentru a da timp unei țări să identifice un avion potențial ostil și a răspunde intruziunii. ADIZ-ul Taiwanului cuprinde o parte din cel al Chinei și chiar o porțiune a continentului.
„Multe țări ale lumii dispun de zona ADIZ”
adica aceste tari si-au autoproclamat zone de autoaparare in afara spatiului lor aerian, deci nu au baza juridica internationala,
ci doar dreptul fortei de a impune astfel de zone.