Impactul strategiei ucrainene asupra obiectivului Moscovei de a controla drumul către Mediterana și oceanele lumii
Comandamentul armatei ucrainene a anunțat sâmbătă că a ucis sau rănit înalți comandanți ai marinei ruse în lovitura puternică dată vineri cartierului general din Sevastopol al flotei ruse din Marea Neagră. Detaliile complete ale atacului lansat la Cartierul general al flotei ruse situat la Verhniosadove, lângă Sevastopol, au spus sursele ucrainene, vor fi prezentate îndată ce va fi posibil, dar se știe cu certitudine că s-a soldat cu zeci de morți și răniți în rândul ocupanților, inclusiv înalți comandanți ai flotei ruse din Marea Neagră. France Presse a aflat că atacul ucrainenilor a intervenit în cursul unei reuniuni a conducătorilor marinei ruse. Reporteri de la fața locului relatau vineri seară că un fum uriaș se ridica de la palatul alb, cu coloane, al Cartierului general din Sevastopol al flotei ruse din Marea Neagră. Autoritățile ruse, citate de agenția TASS, au recunoscut, deci, că a avut loc un atac ”reușit” cu rachete al forțelor ucrainene, care a deteriorat grav clădirea cu valoare istorică a comandamentului rus. În jurul clădirii, a mai relatat TASS, la distanțe de sute de metri, erau vizibile dărâmături și numeroase ambulanțe. Pompierii s-au angajat rapid în stingerea incendiului. Forțele ruse ”s-au felicitat” că au reușit totuși să intercepteze cinci dintre rachetele lansate de ucraineni.
Cartierul general rus din Sevastopol, reamintește ”Le Figaro” citând France Presse, a mai fost vizat de ucraineni cu drone aeriene în luna august 2022. A fost un atac de mică amploare, soldat cu șase răniți, dar lovitura de vineri ”este însă departe de a fi o glumă”. De altfel, semnalează ”Le Figaro” citând corespondenții francezi în Ucraina, situația pe frontul din Crimeea a devenit în ultimele săptămâni tot mai complicată, flota rusă a devenit mai vulnerabilă.
În ajunul atacului de la Sevastopol, forțele ucrainene au lansat un atac la baza aeriană de la Saki, în Crimeea, folosită pentru primirea aviației navale ruse și regimentul 433 al aviației ruse de atac la sol. Această bază a mai fost ținta unui atac ucrainean masiv în august 2022, soldat cu pierderea de către marina rusă a 5 bombardiere Su-24 și 5 avioane de vânătoare Su-30. La 20 septembrie anul acesta, un atac ucrainean a fost lansat contra Centrului 744 de comunicații al flotei ruse din Marea Neagră situat la Verhniosadove, lângă Sevastopol. Imagini luate din satelit au permis observarea distrugerii a jumătate din marea clădire militară cu ajutorul unor rachete de croazieră aeropurtate furnizate de occidentali
La 13 septembrie, ucrainenii au lovi , la Sevastopol, uzina de reparat nave Seimorzavod, unde au distrus (se aflau la reparații) o mare navă de debarcare Minsk și un submarin de clasa Kilo-M, Rostov pe Don. Imagini publicate ulterior au arătat imensele distrugeri provocate, cele două nave, potrivit experților, nemaiputând fi recuperate. Or, dată fiind această deteriorare progresivă a forțelor, marina rusă are nevoie de toate capacitățile industriale pentru repararea și întreținerea flotei, oricum slabe istoric în Marea Neagră. Aceste atacuri puternice cu rachete lansate de ucraineni, care pun în situație tot mai dificilă apărarea aeriană rusă întrucât sistemele de interceptare ruse sunt ele însele vizate de rachetele ucrainene, sunt dublate de atacuri cu drone navale care de asemenea pot ataca Sevastopolul sau o altă bază navală rusă, la Novorosiisk, situată mai la sud, către Odessa.
Cu ce luptă Ucraina în Marea Neagră și reușește
Marina ucraineană nu dispune decât de vedete, nave de patrulare și mici corvete, toate navele sale de mare tonaj fiind distruse sau capturate de către ruși încă din februarie 2022. Kievul, remarcă experți citați de ”Le Figaro”, a știut să conceapă o formă de gherilă navală ingenioasă, combinând drone navale, drone aeriene și rachete. Prima lovitură -” eminamente simbolică”- a fost distrugerea la 14 aprilie 2022 a crucișătorului Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră. După acest sinistru episod, navele ruse au trebuit să se îndepărteze de coastele ucrainene de teamă că vor avea aceeași soartă, iar forțele ruse au trebuit să părăsească și insula Șerpilor, greu de păstrat din cauza apropierii prea mari de coaste.
Capacitatea de desfășurare a forțelor ruse în Marea Neagră a fost astfel profund afectată încă din primele luni ale conflictului. În fața riscului de a fi lovită de atacurile asimetrice ucrainene, flota rusă s-a aflat în față riscului de a deveni ceea ce strategii anglo-saxoni numesc o simplă ”fleet in being”, respectiv flota care rămâne pur și simplu în port, având rolul unei forme de descurajare, fără a putea să se angajeze mai serios. O astfel de enclavizare, comentează experți occidentali, este practic un coșmar strategic pentru Rusia, care ține atât de mult să acceadă la Mediterana și la oceanele mondiale.
Situația este astăzi și mai gravă, relevă experți occidentali citați de Le Figaro. Este lovită chiar inima marinei ruse la Sevastopol, iar concomitent, Statul major, navele și chiar centrele de reparații. Chiar și controlul Mării Negre, obiectiv esențial pentru Moscova, este subminat de războiul declanșat contra Ucrainei care a condus inclusiv la slăbirea flotei.
Un rest de drona suacrainiana daca scapa de apararea antiaeriana rusa, produce pagube uriase, hahahahahahaha. Miu de ofiteri rusi omorati, sedii ale armatei distruse, nici un civil mort. Daca trec 50 de drobe si rachete rusesti prin apararea suacrainiana, din 50 suacrainienii au doborat 48 iar cele 2 au lovit un spital de copii, un azil de batrani neputinciosi si vreun mall… Huoooooo
Disperare mare in presa propagandei sua-ue-nato sa maximizeze orice zgaraietura face nimica suacraina marelui urs rus. Orice rest de drona suacrainiana face ravagii in comandamente, cazarmi, generali rusi. Sutele de rachete rusesti care toaca toata infrastructura milutara a lui cerșenski, lovesc doar azile, scoli, gradinite si mall uri. Huoooooo