Israelul, în impas politic. Președintele țării se implică în consultări vizând desemnarea viitorului premier

Benjamin Netanyahu nu a reușit nici la scrutinul de marți să-și asigure majoritatea necesară pentru a rămâne la șefia guvernului. Nici opoziția liberală nu a atins această performanță, scorul înregistrat, ca număr de voturi, este egal (tot 32 locuri, din cele 120 cât are Knesetul) cu formațiunea Likoud a lui Netanyahu. Are loc, practic, un blocaj politic care, dat fiind contextul în care are loc, este posibil să mai dureze ceva timp.

În Israel, au avut loc, deci, noi alegeri legislative «pentru nimic», spun comentatorii politici locali. La cinci luni de la precedentul scrutin, nici un candidat «nu a dat lovitura». În schimb, sunt «în faţă», deși cu scor insuficient pentru a avea majoritate în parlament și a putea forma noul guvern, doi cunoscuți oameni politici: Benjamin Netanyahu și fostul general Benny Ganz. Niciunul, cu 32- 33 mandate fiecare, nu poate forma guvernul (cu susținerea unei majorități de 61 mandate în parlament) nici dacă ar avea susținerea aliaților lor tradiționali.

O înfrângere severă pentru Netanyahu

Fără discuție, spunea jurnalista israeliană Nora Tarnopolsky la BBC, Bibi (cum i se spune lui Netanyahu) a suferit o «înfrângere severă» și, «chiar dacă oficial nu a pierdut, toți inamicii săi, în tot cazul, au câștigat», Netanyahu nereușind nici repetând alegerile, să-și consolideze situația politică. Aflat în fruntea guvernului de peste zece ani, domnia sa și partidul său, Likoud, refuză să recunoască înfrângerea. El, reamintesc surse informate apropiate, avea mare nevoie de o imunitate în parlament, în perspectiva procesului ce urmează să-l aibă la 3 octombrie, acuzat de corupție, malversaţiuni și abuz de încredere. El încearcă tot ce-i stă în putință să-și consolideze poziția politică, chemând la formarea unui «guvern sionist puternic» cu sprijinul ultraortodocşilor și excluzând partidele arabe antisioniste. Benny Ganz, de pe lista partidului «Bleu-Blanc», discuta cu aceste partide arabe, cu laburiștii și socialiștii, în intenția de a forma un guvern de unitate națională. Contactele, negocierile continuau joi în încercarea de a se găsi o ieșire din blocajul actual. Soarta țării rămâne însă în mâinile președintelui țării, Reuven Rivlin. Acesta va selecta unul dintre liderii politici aleși care să formeze guvernul. Termenul pentru formarea unei (inevitabile) coaliții este de șase săptămâni. Un nou eșec ar duce, cu siguranță, la un al treilea scrutin.

Președintele Reuven Rivlin începe consultări pentru desemnarea viitorului premier

Un comunicat al preşedinţiei israeliene a anunțat joi că președintele țării, Reuven Rivlin, începe duminică primele consultări cu toate partidele alese să facă parte din noul parlament, după care va purta convorbiri cu candidații recomandați. Surse informate, citate de corespondentul ziarului «Le Figaro» , spun că președintele Rivlin urmează să aleagă totuși între cei doi candidați ale căror partide au obținut cel mai mare număr de voturi: Benjamin Netanyahu și fostul general Benny Gantz.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW