Fact-checking Day: lupta împotriva virusului dezinformării în contextul COVID-19. Un website european demontează mituri legate de pandemie

. Dezinformarea pune în pericol sănătatea cetăţenilor, dar și democrația. Știri false provin de la actori apropiați dreptei „alternative” din SUA, ai Chinei și ai Rusiei.

. Verificarea informațiilor a devenit crucială pentru limitarea pandemiei Covid-19. Răspândirea coronavirusului a fost însoțită de propagarea știrilor false și a dezinformării, ceea ce împiedică eforturile de limitare a pandemiei.

Joi, 2 aprilie, cu ocazia Zilei internaționale de verificare a informațiilor (Fact-checking Day), Parlamentul European s-a angajat să contribuie la creșterea gradului de conștientizare privind pericolele dezinformării, nu numai pentru sănătatea cetățenilor, ci și pentru democrație.

În timp ce mulți duc o luptă asiduă pentru a salva vieți, organizațiile din domeniul sănătăţii și cei care verifică veridicitatea informațiilor au dezvăluit o altă latură întunecată a pandemiei: există organizații și persoane care exploatează criza în scopuri de manipulare politică sau comercială.

Instituțiile UE au avertizat în mod repetat în ceea ce privește riscurile legate de tentativele de dezinformare și de escrocheriile online. Pentru a sprijini informațiile veridice și fiabile, a fost creată o pagină comună la nivelul UE cu privire la răspunsul european la coronavirus. De asemenea, această pagină pune la dispoziția publicului informații cu privire la cele mai frecvente mituri legate de epidemia COVID-19.

Scop politic, de subminare a UE

Potrivit unui raport al grupului de lucru anti-dezinformare EUvsDisinfo, unele declarații false provin de la actori din apropierea dreptei „alternative” din SUA, ai Chinei și ai Rusiei. În aceste cazuri, scopul este politic, de a submina Uniunea Europeană sau de a provoca schimbări politice.

Vicepreședintele PE, Othmar Karas (PPE, AT) a subliniat că „afirmațiile false sunt ușor de verificat. Dovada solidarităţii UE este ușor de găsit. UE are competențe oficiale foarte limitate în materie de sănătate, dar statele membre în ansamblul lor caută modalităţi de a sprijini victimele crizei. În acest moment, de exemplu, asistenți medicali și medici germani se ocupă de pacienți aduși din Italia sau din Franța. Cehia a trimis 10.000 de costume de protecție Italiei și Spaniei. Austria și Franța au trimis Italiei milioane de măşti”.

„Săptămâna trecută, membrii Parlamentului European au adoptat aproape în unanimitate măsuri urgente pentru canalizarea fondurilor UE către finanțarea sistemelor de sănătate, a asistenței medicale sau a acțiunilor de prevenție a răspândirii bolii. În cadrul celorlalte instituții ale UE, se lucrează neobosit pentru a găsi modalităţi eficiente și rapide de sprijinire a victimelor crizei, fie că este vorba de pacienți, de personal medical sau de persoane care își pierd locul de muncă sau veniturile din cauza crizei”.

Vicepreședintele Katarina Barley (S&D, DE) a subliniat că „în astfel de perioade, viața noastră depinde de respectarea regulilor introduse de autorităţile sanitare, iar răspândirea minciunilor sau punerea adevărului sub semnul întrebării devin și mai periculoase. Este important ca instituțiile să continue cooperarea strânsă cu platformele online, încurajându-le să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înşelător și să şteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna integrităţii fizice a oamenilor.

De asemenea, Katarina Barley a solicitat tuturor să acorde o atenție deosebită dezinformării online: „Acum, cu ocazia Zilei internaționale de verificare a informațiilor, reamintim cetătenilor importanţa verificării informațiilor și oferim recomandări în toate limbile în acest sens. La fel cum respectăm distanțarea socială și spălarea mâinilor, avem datoria de a opri răspândirea știrilor false și a manipulării”.(MC)


By <a rel=”nofollow” class=”external text” href=”https://www.flickr.com/people/88775815@N04″>Österreichische AußenministeriumCreative Commons Attribution 2.0″>CC BY 2.0</a>, <a href=”https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26818293“>Link</a>

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW