3.4 C
București
marți, 1 decembrie

În 2100, populația planetei va număra 8,8 miliarde de locuitori, cu 2 miliarde mai puțin decât în prezent

Populația lumii se va diminua către a doua jumătate a secolului nostru, ajungând în 2100 la 8,8 miliarde ființe umane, cu 2 miliarde mai puțin decât previziunile ONU, arată un studiu publicat de “The Lancet” și în care sunt prognozate bulversări importante în echilibrul mondial și în sânul societăților.

Dramatic va fi, însă, un fenomen inedit: “inversarea piramidei vârstelor va avea, conform studiului mai sus citat, consecințe profunde și mai ales negative asupra economiei și organizării familiilor, a comunităților și societăților”. Chiar dacă aceste previziuni nu sunt “gravate în marmură”, schimbările politice putând modifica traiectoriile diferitelor țări.

Potrivit ultimului document al ONU privind populația planetei, aceasta ar urma să ajungă în 2050 la 9,7 miliarde locuitori și la 10,9 miliarde în 2100, față de 7,7 miliarde cât este în acest moment. Noul studiu publicat de “Lancet” repune însă în discuţie această continuă creștere din secolul XXI. Cercetătorii de la IHME, un organism finanțat de Bill și Melinda Gates, care fac referire în studiile lor la problemele de sănătate publică, prezic un “vârf” în 2064, când populația lumii ar putea ajunge la 9,7 miliarde locuitori, înaintea unui declin până la 8,8 miliarde în 2100. Acest declin, subliniază studiul, va fi legat, în cea mai mare măsură, de dezvoltarea educării fetelor și de accesul la contracepție, care va determina o scădere a ratei fecundării până la 1,66 copii per femeie în 2100, față de 2,37 la ora actuală. Adică o scădere a fecundității mult mai rapidă decât prevede ONU. În 183 țări din cele 195 studiate, această rată se va reduce până în 2100 până la sub 2,1 copii per femeie, permițând menținerea populației fără aport migrator.

Evoluția demografică în diverse regiuni, țări

Evoluția demografică, incluzând mortalitatea și migrația,va varia în funcție de regiuni și țări, susțin cercetătorii. Ei anticipează o posibilă redistribuire a hărților economice și geopolitice, chiar dacă puterea unui stat nu se reduce neapărat doar la dimensiunea populației. Astfel, susține studiul mai sus amintit, China ar putea pierde aproape jumătate din locuitorii săi (1,4 miliarde în prezent, 730 milioane în 2100), grație unui declin al numărului persoanelor la vârsta de a putea munci, ceea ce ar putea influența negativ creșterea economică. Statele Unite, care în curând își vor pierde poziția de primă economie mondială, ar putea depăși China la numărul populației până la sfârșitul secolului, dacă imigrația va continua să compenseze fecunditatea actualmente în scădere.

Studiul avertizează că Asia și Europa vor pierde din locuitori. Ele includ o mare parte din cele 23 de țări ce-și vor vedea populația diminuată la cel puțin jumătate: Japonia (de la 128 la 60 milioane), Thailanda (de la 71 la 35 milioane), Spania (de la 46 la 23 milioane), Italia (de la 61 la 31 milioane), Portugalia (11 la 4,5 milioane), Coreea de Sud (de la 53 la 27 milioane). Sunt totuși unele țări în care evoluția este inversă: Franța (de la 65 la 67 milioane în 2100) ,Africa sub-sahariană (de la 1 la 3 miliarde), Nigeria – pe prima poziție cu creșterea populației de la 206 la 790 milioane locuitori în 2010. Această țară va depăși în 2100 cele două țări cele mai populate la ora actuală – India și China.

Ce e de făcut?

“Ne vom găsi într- o lume cu adevărat nouă, o lume pentru care trebuie să ne pregătim de pe acum”, a comentat redactorul-șef al publicației “Lancet”, Richard Horton. În această lume unde populația cu vârste ce-i permit să muncească se va diminua, iar cei cu vârste de peste 80 ani vor fi de șase ori mai mulți (de la 141 azi, la 866 milioane în 2100) va trebui “reevaluată structura actuală a sistemelor de ajutor social și a serviciilor de sănătate”, au insistat cercetătorii. Pentru modificarea traiectoriei demografice, ei evocă necesitatea unor “politici sociale”pentru a ajuta femeile să muncească având totuși numărul de copiii dorit. Dar și a unor politici liberale în domeniul migrației.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. THE CR.EA.TI.ON. THE 3 GOD 3, CR-Christ, EA-Elijah, TI-Tishbite, ON-Above. God Christ and Elijah Tishbite from above—————–send life——————-sexual contact between a man and a woman————copilul e avortat sau nascut si educat in afara Bisericii cu invataturi laice si strambe. De aceea datele demografice nu arata bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW