În cadrul dezbaterilor din Adunarea generală a ONU, Boris Johnson a acuzat Rusia de ”crime de război” în Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a acuzat miercuri Rusia, la dezbaterile din Adunarea generală a ONU referitoare la agresiunea Rusiei contra Ucrainei, că s-a făcut vinovată de ”crime de război” în Ucraina ca urmare a utilizării armelor împotriva civililor. El a chemat țările membre ale ONU să condamne, cu prilejul votului de miercuri, invadarea Ucrainei și să ceară retragerea forțelor militare ruse din această țară.

”Putin a comis o gravă eroare de calcul în odiosul său atac împotriva unei națiuni suverane”, a declarat Boris Johnson. ”El a subestimat extraordinara forță a sufletului poporului ucrainean, precum și unitatea și determinarea lumii libere de a se opune barbariei”, a adăugat el. Johnson a chemat țările membre ale ONU să condamne, cu prilejul votului din Adunarea generală, invadarea rusă în Ucraina și ”să-i ceară lui Vladimir Putin să-și readucă tancurile acasă… Dacă nu face acest lucru, noi vom continua să ne mărim presiunea economică”, a avertizat premierul britanic de la tribuna Națiunilor Unite. Întrebat de parlamentarii opoziției de ce Regatul Unit nu-l sancționează pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Johnson a refuzat să comenteze un caz individual, dar a dat asigurări că Londra intenționează să ”continue strângerea laţului” în jurul puterii ruse.

Așa cum s-a anunțat deja, procurorul Curții penale internaționale (CPI) a decis deschiderea ”cât mai repede posibil” a unei anchete privind situația din Ucraina, evocând ”crime de război” și ”crime împotriva umanității”. Amnesty Internațional denunță în mod special utilizarea de către forțele ruse a unor bombe interzise în 2010 prin convenții internaționale, considerând că acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete pentru ”crime de război”.

- Publicitate -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW