În cazul unui Brexit fără acord, cele mai penalizate țări europene vor fi Germania, Olanda și Franța

Un Brexit fără acord ar putea costa exporturile europene din 2021 până la 33 miliarde de euro, față de doar 18 miliarde în cazul plecării „ordonate” a Regatului Unit din Uniunea Europeană, arată un studiu elaborat de societatea financiară franceză Euler Hermes, citat de „Le Figaro”.

În cazul unui „hard Brexit”, arată concret studiul Euler Hermes, ceea ce înseamnă restabilirea taxelor vamale normale între „cei 27” europeni și Londra începând din 1 ianuarie, pierderile la export ar putea atinge 8,2 miliarde de euro pentru Germania, 4,8 miliarde pentru Olanda și 3,6 miliarde pentru Franța. În cazul unui „soft Brexit”, clasamentul rămâne același, dar impactul financiar pentru țările menționate este redus cu 50%. În Franța, sectorul transporturilor și al echipamentelor ar suporta 20% din creșterea taxelor vamale, urmat de sectorul chimiei, cel al mașinilor și echipamentelor electrice, de sectorul alimentar (băuturi, alcool și tabac) cu 10%.

Partea britanică va fi și ea considerabil penalizată

Prețul bunurilor importate urmează să crească, în general, din cauza majorării taxelor vamale cu până la 2,6% (în medie), dar și ca urmare a creșterii cu circa 10% a costului „barierelor nevamale”. „Barierele nevamale”, a explicat cercetătoarea principală de la Euler Hermes, Ana Boata, includ formalitățile administrative pentru a se garanta conformitatea mărfurilor reglementărilor UE sau ale Organizației Mondiale a Comerțului(OMC), costul și timpul de transport, mult extins în noile condiții ale Brexitului fără acord, precum și alte costuri invizibile. Producția britanică este, așa cum se știe, foarte dependentă de importuri, ceea ce presupune limitarea câștigului de competitivitate așteptat în urma ieșirii din Uniunea Europeană.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW