Astăzi, constatăm o diminuare a perspectivelor de bunăstare economică, în contextul creșterii semnificative a prețurilor pentru bunuri și servicii. Astfel, una dintre întrebările pe care majoritatea oamenilor o adresează este următoarea – Cum ne protejăm de inflație?
În termeni de investiții, preocuparea actuală principală este să identificăm soluțiile prin care ne putem proteja cel mai sigur economiile. Pe parcursul unei perioade inflaționiste, cel mai bun mod de a ne asigura un echilibru financiar constă în realizarea unor investiții sigure care să genereze avantaje considerabile.
Însă, important este ca, înainte de a efectua orice investiție, să aloci timp documentării asupra instrumentelor financiare pe care le poți aborda, în vederea unei gestionări inteligente ale posibilelor riscuri care intervin.
Tipuri de instrumente financiare pe care le poți aborda în prezent
Instrumentele financiare sunt contracte de valoare, ele fiind de mai multe tipuri. Printre cele mai populare instrumente financiare în care merită să investești în 2022, se numără următoarele:
- Titluri de stat – denumite și obligațiuni de stat, aceste instrumente sunt utilizate mai ales de stat pentru a acoperi diverse cheltuieli sau a finanța proiecte. Prin aceste plasamente, statul se împrumută de la persoanele fizice pentru un anumit interval de timp, achitând o dobândă anuală (adesea care nu se impozitează). Titlurile de stat sunt recomandate investitorilor precauți.
- Depozite bancare – utilizate fie pentru economii, fie pentru investiții, depozitele bancare sunt active pentru deponent, întrucât reprezintă bani pe care i-a depus la o bancă pentru o anumită perioadă de timp. Pentru această sumă, banca va avea obligația de a-i oferi o dobândă.
- Acțiuni – persoanele juridice emit acțiuni pentru a obține bani în vederea finanțării proceselor operaționale și asigurării dezvoltării business-ului. Investitorii cumpără acele acțiuni pentru a obține un randament de pe urma investiției lor.
- CFD-uri – Un CFD este un contract pentru diferență, care permite obținerea unei poziții asupra prețului unui instrument financiar fără a deține efectiv activul suport. Avantajul principal constă în faptul că poți obține profit indiferent că vorbim de piețe în scădere sau în creștere.
De ce să investești în titlurile de stat?
Titlurile de stat sunt privite în prezent de către specialiștii financiari ca instrumente financiare sigure în care poți să investești. La nivel național, titlurile de stat pot fi acordate pe o perioada scurta de timp (sub 1 an) sau pe termen mediu și lung (1-5 ani).
Avantajele acestor instrumente sunt:
- Reprezintă instrumente sigure, care implică o restituire completă a sumelor investite și a dobânzilor aferente, însă este prioritară o atenție la potențialele riscuri ce pot surveni;
- Sunt instrumente financiare destinate oricărei persoane fizice, procesul fiind deosebit de simplu indiferent că dispui de un broker sau nu. În lipsa unui broker, pentru a ajunge deținătorul unor astfel de instrumente este necesar să achiți valoarea nominală a obligațiunilor de stat la Poșta Română sau Trezorerie.
- Dobânzile câștigate nu sunt impozitate, valorile fiind cu adevărat atractive.
- Sumele investite pot fi recuperate rapid, în contextul în care aceste titluri sunt vândute la bursă.