Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: În ce ordine pui carnea pe grătar: criterii și sfaturi practice
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
Advertorial

În ce ordine pui carnea pe grătar: criterii și sfaturi practice

Publyo
Autor Publyo
Publicat 24 noiembrie 2023
Distribuie
carne-pe-gratar
sursa foto: Shutterstock

Ne place să facem grătar. Indiferent dacă suntem gazdele propriului grătar sau ne bucurăm de unul organizat în familie sau cu prietenii, ne place să savurăm preparate suculente la grătar.

Puțini sunt cei care își aprind grătarul pentru a găti doar un singur tip de carne, astfel că este important să respectăm o regulă fundamentală: primele preparate puse pe grătar trebuie să fie cele cu un grad minim de procesare, deoarece acestea au fibrele intacte și necesită o mai mare intensitate a căldurii provenite de la cărbuni proaspăt încinși.

Ordinea cărnii la grătar este esențială pentru obținerea unor preparate delicioase și suculente. Iată câteva criterii importante și recomandări pentru stabilirea acestei ordini:

Ce tipuri de carne vrei să gătești

După ce cărbunii sunt arși, începe cu micii. Aceștia se vor rumeni la exterior și vor rămâne suculenți în interior. Dacă îi gătești ultimii, se vor pregăti foarte lent și se vor usca.

Urmează carnea de porc sau de vită, cum ar fi ceafa, coastele sau antricotul. Aceste tipuri de carne sunt mai grase decât altele, au fibre mai proeminente și necesită o temperatură înaltă pentru gătirea ideală.

Carnea de pui urmează în ordine, deoarece se gătește mai rapid decât carnea de vită sau de porc. Evită să o pui prea devreme, pentru a nu se usca sau arde.

Cârnații, fie ei de porc, vită, oaie sau un amestec, sunt ultimii pe care îi vei pune pe grătar, deoarece au nevoie de o temperatură scăzută pentru a se găti corespunzător.

Care este grosimea cărnii

Grosimea cărnii reprezintă un alt criteriu important în ceea ce privește ordinea punerii cărnii pe grătar. Carnea mai groasă, precum ceafa de porc, pulpele de miel sau antricotul de vită, ar trebui să fie gătită la început, deoarece necesită mai mult timp de gătire. În schimb, carnea mai subțire sau în bucăți mici, cum ar fi puiul, cârnații sau peștele, ar trebui să fie gătită mai târziu.

Deci, în esență, carnea densă și groasă se gătește în primă fază, în timp ce cea mai subțire este pregătită mai târziu.

Pe ce fel de grătar pui carnea

Tipul de grătar pe care îl folosești poate influența, de asemenea, ordinea așezării cărnii pe grătar. În funcție de modul în care gătești anumite tipuri de carne și de tipul de grătar, va trebui să stabilești ordinea corespunzătoare:

  • Dacă folosești un grătar tradițional din oțel sau tablă, urmează ordinea clasică menționată anterior: mici, porc (ceafă), vită, pui, cârnați sau pește;
  • Dacă alegi să folosești un grătar de tip kamado sau un cuptor ceramic, poți găti mai multe tipuri de carne în același timp, utilizând un grilaj etajat. De exemplu, poți așeza puiul pe grilajul de sus, în timp ce carnea de porc, vita și cârnații pot fi plasați în partea de jos.

Cum procedezi cu carnea marinată

Dacă ai timp să marinezi carnea cu câteva zile înainte de grătar, ordinea și timpul de gătire nu vor mai fi atât de critice. Carnea marinată va fi mult mai fragedă, iar timpul de gătire va fi mai scurt. Cu toate acestea, este recomandabil să păstrezi ordinea tradițională a cărnii la grătar, menționată mai sus, indiferent de gradul de marinare.

Ce mod de gătire preferi

În funcție de tipul de gătire pe care îl alegi, ordinea cărnii la grătar poate varia. Există două tipuri principale de gătire: gătirea clasică pe grătar sau gătirea lentă.

- Publicitate -

Gătirea clasică pe grătar implică ordinea obișnuită: mici, carne de porc/vită, carne de pui, cârnați/pește, garnituri/legume. Cea lentă se face la temperaturi reduse și durează între 2 și 4 ore, în funcție de gradul de suculență dorit. Această metodă se aplică în special cărnii de porc și de vită, iar ordinea punerii cărnii nu este importantă în această situație.

Sfaturi utile pentru un grătar reușit

Acum, având în vedere criteriile și recomandările menționate mai sus, iată câteva sfaturi utile pentru a te asigura că vei obține un grătar reușit:

  • Respectă ordinea generală de gătire menționată mai sus, indiferent de tipul de carne pe care îl pregătești pentru grătar.
  • Lasă legumele pentru grătar la final, deoarece au nevoie de puțină căldură și se gătesc rapid. Evită să le pui prea devreme, pentru a nu deveni prea moi sau arse.

Ordinea de punere a cărnii pe grătar este importantă pentru a obține preparate suculente și gustoase. Respectând criteriile și sfaturile prezentate mai sus, vei reuși să pregătești un grătar de excepție care va impresiona familia și prietenii. Bon appétit!

Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior articulatii sanatoase Articulații sănătoase: 4 metode de tratament și prevenție a problemelor articulare
Articolul următor TalentA TalentA, programul de instruire în agricultură, și-a desemnat câștigătoarele din 2023
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

Ilie Bolojan, la asumarea răspunderii în Parlament: Dacă nu se va pune în practică ce am spus, nu voi mai fi prim-ministru
Featured Politic
PE va aproba 280 de milioane euro din banii UE pentru țările afectate de inundații
Extern
Legea stocării gazelor și foaia de parcurs a UE privind securitatea energetică
Extern

RSS Știri Fotbal

  • Steaua peste FC FCSB! Cum s-au clasat cele două cluburi în topul academiilor de fotbal
  • Spectacol total în primul amical al Stelei din această vară! S-au marcat șapte goluri!
  • Cinci dintr-o lovitură! Steaua a transferat doi spanioli și trei români
  • Homawoo pleacă liber de contract de la Dinamo la noul club al lui Rednic
  • Vis frânt în Giulești. „Tricolorii” mici se opresc în fața unei Olande impecabile!

Citește și

voip
Advertorial

Vrei un mod mai simplu de gestionare a apelurilor de business? Centrala telefonică VoIP îți oferă soluția

5 minute
canapea vintage
Advertorial

Stilul vintage: 4 reguli de amenajare

8 minute
living
Advertorial

Cum să transformi un living simplu într-unul luxos fără a cheltui o avere: 5 secrete

5 minute
TisFarmaceutic - apa de gura (1)
Advertorial

Este apa de gura de ajuns pentru igiena orala? Iata ce mai poti face!

4 minute
favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?