În China, numărul deceselor provocate de virusul ucigaș a ajuns luni la 908, iar cel al contaminatilor la 40 171. Grav este, spun corespondenți de presă la Beijing, că epidemia se extinde în ritm rapid nu doar în China continentală, ci și în restul lumii. O echipa de experți internaționali, plasați sub egida OMS, s-a deplasat duminică la Beijing.
Încet, dar sigur, transmite din capitală Chinei corespondentul permanent al ziarului „Les Echos”,bilanțul celor răpuși de coronavirus crește cu fiecare zi. Potrivit ultimelor cifre date publicității de autoritățile chineze, duminică, doar în China continentală, au murit încă 97 de persoane, ducând bilanțul general de la declanșarea epidemiei în China, la 908 victime ale viusului ucigaș. Din aceleași surse oficiale s-a aflat că și numărul contaminaţilor a crescut. Numai duminică, s-au înregistrat 3.062 cazuri, bilanțul total al contaminaţilor în provincia Hubei, unde se află orașul Wuhan, ajungând luni la 40 171.
Dincolo de frontierele Chinei
Și în afara granițelor Chinei, epidemia continuă să se propage. Nu mai puțîn de 330 cazuri de contaminare au fost înregistrate în 27 de țări. În Japonia, la bordul navei de croazieră blocată în largul orașului Yokohama, au fost depistate încă 60 de persoane contaminate cu coronavirus. Pentru moment, doar două cazuri mortale sunt cunoscute în afara Chinei continentale, în Hong KOng și în Filipine.
O echipă a OMS la Beijing
În condițiile în care bilanțul epidemiei cu coronavirus a depășit amploarea celei cu SRAS (sindrom respirator foarte sever), apărută în China la începutul anilor 2000, o echipă de experți internaționali, plasați sub egida OMS, s-a deplasat duminică la Beijing pentru a ancheta situația la fața locului. Autoritățile chineze au autorizat primirea experților respectivi după ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a deplasat personal la Beijing pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping. „Noi, a spus – îngrijorat – oficialul OMS, nu vedem probabil decât vârful icebergului”, făcând referire la cazuri de contaminați în rândul unor persoane care nu au călătorit în China. Ceea ce lasă a se înțelege că nu este exclus că epidemia să fie mai extinsă decât se crede în acest moment. Președintele OMS a lansat, în acest context, un insistent apel către toate statele „să se pregătească pentru eventuala sosire a virusului”.
China a deblocat 43 miliarde dolari pentru ajutorarea întreprinderilor angajate în lupta contra epidemiei
Acest ajutor este dirijat în special către întreprinderile implicate în lupta contra epidemiei. Prima tranșă a fost deblocată încă de luni și utilizarea banilor va fi supravegheată de Banca centrală, cu promisiunea aplicării unor severe sancțiuni în cazul neregulilor.
În ceea ce privește modul de utilizare a fondului, este cunoscut faptul că provincia Hubei va acoperi 30% din facturile de electricitate ale întreprinderilor mici și mijlocii care furnizează material medical. În afara întreprinderilor devenite strategice în actualele circumstanțe, Beijingul încearcă să limiteze impactul epidemiei asupra ansamblului economiei. Banca centrală a cerut instituțiilor financiare să evite întreruperea automată a creditărilor destinate industriilor și micilor întreprinderi. Actuala sumă deblocată începând de luni are loc după ce și săptămâna trecută au fost injectate 173 miliarde de dolari pe piețele financiare, cu scopul de a susține economia națională. Concomitent, numeroase provincii și municipalități au adoptat măsuri suplimentare, cum ar fi unele deducții fiscale.
Consecințe asupra economiilor unor state dependențe de comerțul cu China
Așa cum se știe, China exportă mult, dar este și un client avid de materii prime. În cazul în care actuala criză va dura o lungă perioada de timp, unele țări emergente s-ar putea află „fără locomotiva” reprezentată de exporturile lor. China concentrează „aproape 50% din cererea mondială de oțel. În consecință, Rusia, Coreea de Sud și chiar Turcia, ar putea fi afectate. Natixis, într-o recentă analiză, susținea că țările asiatice, în special Malaysia, care furnizează diverse produse marelui lor vecin, China, vor fi primele afectate de dificultățile economiei chineze provocate de epidemie. O altă regiune ce va fi serios penalizată, spune „Les Echos”, este America Latină, China fiind principalul partener comercial al Braziliei, Chile și al altor țări ale regiunii. Sunt informații potrivit cărora, spre exemplu, imense cantități de fructe provenite din Chile nu pot fi livrate din cauza dificultăților din porturile chineze. Ca să nu mai vorbim de gravul impact al epidemiei asupra prețului la importante materii prime exportate de țări latino-americane, cum ar fi petrolul sau cuprul.