Surprinzător pentru întreaga lume este faptul că după șapte luni de la apariția lui în China, împotriva căruia nu a fost încă perfectat vreun tratament sau vaccin, coronavirusul continuă să circule activ, alimentând frica de un nou val al pandemiei, cu implicații economice și sociale potențial dezastruoase.
Potrivit ultimului bilanț publicat de France Presse luni seară, Statele Unite rămân țara cea mai îndoliată (deja 146.968 decese), urmată de Brazilia (87.004), Regatul Unit (45.752), Mexicul (43.680) și Italia (35.112 decese). În decurs de doar 24 de ore, au fost recenzați pe teritoriul Statelor Unite alți 57.000 noi contaminați și alți 679 morți. Lucrurile par a evolua îngrijorător, contaminările cu Covid-19 ajungând până la personalul Casei Albe.
În celelalte țări, îngrijorarea este la fel de mare, asistând la propagarea din nou, rapid și consistent, a virusului după primele măsuri de relaxare a izolării și a altor restricții anti-coronavirus.
Evocând o creștere „preocupantă” a numărului contaminaţilor, (85 la 100.000 locuitori), Belgia a anunțat luni seară o nouă înăsprire a regulilor sanitare. Începând de miercuri, numărul persoanelor participante la o reuniune scade de la 15 la 5 și această restricție va rămâne în vigoare pentru următoarele patru săptămâni. „Luarea unor astfel de măsuri severe, a declarat premierul belgian Sophie Wilmès, nu este o alegere facilă, dar este mai degrabă o datorie… Este indispensabilă frânarea, acum, a epidemiei pentru a evita scenarii mai dificile”.
În Germania, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a anunțat că va impune testarea călătorilor proveniți din țări „roșii”. În ce privește Regatul Unit, a fost reinstituită carantinarea celor proveniți din Spania și Franța, măsură criticată vehement de către Madrid.
Înfricoșate de riscul reizbucnirii unui nou val de contaminări, autoritățile franceze au ordonat închiderea locurilor în care pot avea loc adunări de multe persoane, cum ar fi plajele, parcurile și grădinile publice. Direcția generală a sănătății din Franța a contabilizat luni seară 17 noi decese provocate de coronavirus, atrăgând atenția că „circulația virusului rămâne susținută”.
În America de Sud, transmit corespondenții de presă, tabloul pandemiei „continuă să fie sumbru”. În Argentina a fost depășit pragul de 3.000 de decese, autoritățile recurgând la măsuri mult mai restrictive sanitare și la izolare.
În Bolivia a fost proclamată luni stare de „calamitate publică” în întreaga țară. Alte țări, precum Venezuela și Algeria, au decis să prelungească valabilitatea măsurilor de izolări locale. Purtarea în permanenţă a măștilor de protecție a devenit obligatorie în Hong Kong, unde, de asemenea, sunt interzise adunări cu participarea a mai mult de două persoane. În Maroc, decizia imediată a guvernului de a introduce restricții din cele mai severe în cazul deplasărilor a provocat scene de haos. „Înțeleg revolta, dar nu avem altă alegere, situația epidemiologică în Maroc este îngrijorătoare din cauza creșterii grave a cazurilor de contaminare și a numărului deceselor”, a explicat ministrul Sănătății, Khalid Aït Taleb.
Este impusă izolarea turiștilor români și bulgari care intră în Grecia, Statele Unite sunt în continuare închise pentru europeni din țări „roșii”.
OMS: restrângerea călătoriilor nu este suficientă
Adoptarea de măsuri ce restrâng călătoriile nu este totuși alfa și omega luptei împotriva epidemiei, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. În opinia dr. Michael Ryan, director pentru situații de urgență în OMS, doar restrângând călătoriile „nu poate fi limitată circulația virusului, prezent pretutindeni”. „Economiile trebuie să funcționeze, comerțul trebuie reluat”… iar „menținerea frontierelor închise va deveni tot mai dificilă”, a mai spus oficialul OMS.
Doar restrângând călătoriile “nu poate fi limitată circulația virusului, prezent pretutindeni”.El circula cu elicopterul.