La Houston au manifestat peste 60.000 de cetățeni, nu doar de culoare. Liderii protestelor au avertizat că nu vor înceta lupta până nu va fi adoptată o „lege George Floyd” vizând reformarea poliției. Cer pedepse mai severe pentru toți polițiștii care au participat la arestarea lui Floyd.
De opt zile, manifestaţiile de o amploare istorică împotriva brutalităţii poliției, a rasismului zguduie Statele Unite, fără să existe semnele unei reveniri la calm. În ciuda intervenției extrem de dure a poliției, a Gărzii Naționale.
O uriașă manifestație, la care au participat cel puțin 60.000 de persoane, a avut loc marţi la Houston, în Texas, pentru a aduce un omagiu afro-americanului mort la Minneapolis, sub bocancul unui polițist. Au cerut dreptate, sprijinirea familiei lui George Floyd, mort, așa cum au arătat rezultatele autopsiei, din cauza tratamentului ce i-a fost aplicat de către un polițist violent. Manifestanții nu sunt mulțumiți cu măsurile luate până acum împotriva echipei de polițiști implicați în cazul Floyd. Autorul crimei, Derek Chauvin, a fost concediat și apoi arestat și inculpat pentru omicid involuntar. Protestatarii și familia victimei vor, însă, ca toți cei trei polițiști care au participat la arestarea lui George Floyd să fie deferiți justiției și pedepsiți.
Printre protestatarii din Houston s-au aflat și membrii familiei lui George Floyd, iar un avocat al familiei, Lee Merritt, s-a anunțat ferm decis să ducă lupta în instanțele americane pentru crearea unei „legi George Floyd” vizând reformarea poliției. „Nu vom înceta protestele și nici lupta până când nu se va ajunge la acest rezultat”, au declarat liderii protestelor.
Pretutindeni în orașele Statelor Unite
La Los Angeles, primarul orașului, Eric Garcetti, i-a pus pe polițiști în genunchi, ca un semn de denunțare a violențelor poliției împotriva minorității afro-americane.
La Washington, mai multe mii de cetățeni, nu doar de culoare, între care s-a aflat și cunoscuta senatoare democrată Elizabeth Warren, au manifestat marți seară târziu, încălcând ordinul de încetare a focului instituit de autorități. Marele protest s-a concentrat din nou în fața Casei Albe, care de data aceasta a fost protejată de bariere metalice pentru evitarea confruntărilor directe între protestatari și forțele de ordine.
Reacțiile, dezaprobate, ale președintelui Trump
Protestele continuă să se propage în mai bine de 100 de orașe americane. Manifestațiile din ultima săptămână s-au soldat cu răniți, mai mulți morți și cu mii de arestări. Președintele Donald Trump a adus, însă, marți seară, un omagiu unui polițist ucis în luptele contra jafurilor comise la St. Louis (Missouri). Apoi, într-o alocuțiune în termeni foarte severi, luni seară, domnia sa a anunțat mobilizarea a „mii de soldați bine înarmați” și a polițiștilor din Washington pentru a pune capăt revoltelor și jafurilor. De asemenea, a cerut guvernatorilor statelor americane să ia măsuri severe pentru a prelua controlul străzii și a avertizat că este gata să trimită trupe pentru a calma rapid situația.
Or, asasinarea lui George Floyd a declanșat animozitate inclusiv la nivel mondial, reflectând astfel o realitate – un sistem mai larg de tratament „diferit, uneori inuman aplicat minorităților”. Iar în Statele Unite, numeroși analiști politici constată cu neliniște amenințările lansate de Donald Trump la adresa manifestanților. Profesorul de filozofie politică Dick Howard, de la universitatea Stony Brook din New York, își exprimă într-o declarație mari temeri în legătură cu modul în care președintele Trump va ieși din actuala situație a unei țări profund divizate, fără a uita că alegerile prezidențiale la care domnia sa candidează sunt practic la un pas. „Ce rezultat va fi în noiembrie? Mă tem foarte tare”, avertizează prof. Howard.